Росія і Україна монополізують ринок чавуну

Росія і Україна монополізують ринок чавуну

Підвищення цін на металобрухт в кінці червня практично не позначилося на стані ринку товарного чавуну, хоча зазвичай ці матеріали взаємопов`язані. На відміну від брухту, на який здійснювала позитивний вплив активізація попиту (хай і короткочасна) у Туреччині та Китаї, обсяги продажів чавуну в останні два місяці залишаються незначними. При цьому, ні на одному з основних ринків до кінця літа не очікується поліпшення.

У США і Європі почався сезонний спад. До того ж, багато компаній скорочують виробництво сталі і тому зменшують закупівлі сировини. У червні споживачі трохи поповнили запаси, і тепер очікується, що в найближчі два місяці вони не будуть проявляти активність. У Східній Азії практично повністю припинив імпорт товарного чавуну Китай, а в інших країнах більшість покупців вважають за краще використовувати більш дешевий металобрухт.

Конкуренція з ломом буде виявляти потужний негативний вплив і на американський ринок чавуну. У липні в США прогнозується подальше здешевлення металобрухту, тому Nucor й інші великі споживачі чавуну будуть, очевидно, вимагати зниження цін і на нього. Наприкінці червня вартість російського і українського матеріалу в Новому Орлеані становила близько $ 440-470 за т CFR, але на липень покупці прагнуть обмежити ціни рівнем в $ 430-440 за т CFR.

У цій ситуації в стані `поза грою` виявляються бразильські компанії. У червні вони пропонували чавун не дешевше $ 440-450 за т FOB, але тепер їх витрати виросли внаслідок подорожчання залізної руди. Корпорація Vale, що займає практично монопольне становище на внутрішньому ринку, підняла базові ціни на руду в третьому кварталі від $ 93 до $ 130 за т EXW. Таким чином, вартість основної сировини для бразильських виробників чавуну збільшилася, в середньому, на 39%. За словами виробників, щоб виправдати ці витрати, їм необхідно довести експортні котирування до $ 480-500 за т FOB. В умовах повсюдного спаду і виключно слабкого попиту це абсолютно не реально.

Протягом перших п`яти місяців 2010 року експорт чавуну з Бразилії склало 1,0 млн. т, що на 31,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Раніше фахівці прогнозували, що за підсумками усього 2010 року обсяг поставок може досягти 2,4-2,5 млн. т, але зараз досягнення цього рівня виглядає малоймовірним. Передбачається, що низькі ринкові ціни при високій собівартості змусять бразильських виробників повністю піти з ринку, залишивши його російським і українським експортерам.

Наприкінці червня вартість українського чавуну становила близько $ 405-420 за т FOB, російський матеріал доходив до $ 450 за т FOB. Збереження цього рівня цін на липень-серпень виглядає проблематичним. Зниження котирувань у третьому кварталі вимагають не тільки американські, але і європейські покупці. Так, деякі заводи в ЄС і Туреччини заявляють, що готові купувати чавун не дорожче $ 410-420 за т CFR.

Тим не менш, на ринку чавуну існує непогана можливість для підйому цін восени. У найближчі місяці споживачі, в основному, будуть використовувати наявні в них запаси, а й обсяг пропозиції повинен різко скоротитися. Бразильські компанії мінімізують або, швидше, зовсім припинять випуск. На російському підприємстві `Тулачермет` планується проведення капітального ремонту, так що обсяг виробництва буде значно нижче планових показників. Як сподіваються металурги, ця пауза дасть можливість збалансувати ринок і прибрати з нього надлишок пропозиції, характерний для другого кварталу.

Втім, для підвищення цін у вересні чавуну необхідна буде підтримка металобрухту. З цим буде, до речі, непросто, так як збори брухту влітку зазвичай максимальні, а ось різке збільшення попиту на цю сировину вже на початку осені дещо проблематично.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7661