Близькосхідний ринок гарячого прокату пройшов через крайню точку спаду

Близькосхідний ринок гарячого прокату пройшов через крайню точку спаду

Спад на близькосхідному ринку гарячого прокату триває вже більше двох місяців. За цей час ціни встигли впасти, приблизно, на 20%. У червні вартість українських гарячекатаних рулонів знизилася до $ 515-550 за т FOB з постачанням в липні. Російські компанії пропонували свою продукцію по $ 550-565 за т FOB. Основною причиною спаду учасники ринку називали надлишок пропозиції в березні-квітні, коли близькосхідні компанії закупили великі обсяги продукції, сподіваючись на подальше збільшення попиту з боку кінцевих споживачів. Проте очікуваного зростання так і не відбулося, у результаті склади виявилися переповненими, а обсяг продажів різко впав, змусивши постачальників йти на все більш значні поступки.

Оголошення про скасування повернення ПДВ експортерам гарячекатаних рулонів у Китаї, на перший погляд, практично нічого не змінив на близькосхідному ринку. Так, до початку липня повністю зникли пропозиції від китайських трейдерів, готових продавати гарячий прокат по $ 550-570 за т CFR. Тим не менше, на загальний рівень цін це практично не вплинуло. Українська продукція, як і раніше котирується в Туреччині, країнах Північної Африки і Перської затоки за тими ж цінами - $ 550-575 за т CFR, російська може досягати $ 590 за т CFR, однак попит на неї низький.

За оцінками місцевих фахівців, рівень складських запасів у країнах регіону тільки почав зменшуватися, тому більшість покупців не планують найближчим часом нових угод. Деякі трейдери говорять про можливу активізацію після Рамадана, на початку вересня, проте нікого не здивує, якщо ринок залишається слабким до початку четвертого кварталу.

Тим не менш, цілком імовірно, що близькосхідний ринок гарячого прокату вже дійшов до свого `дна`, і нового падіння цін у липні вже не відбудеться. Перш за все, послідовне зниження цін на українську продукцію все ж таки принесло свої плоди. ММК ім.Ілліча, який пропонував самий дешевий прокат вартістю в $ 515-520 за т FOB, вдалося зацікавити покупців. Вже в кінці червня представники комбінату заявили, що він повністю забезпечив себе замовленнями на липень. Турецькі компанії почали віддавати перевагу імпортну продукцію місцевої, яка пропонувалася за $ 600-640 за т EXW (без ПДВ).

Тепер турецькі й арабські споживачі вже очікують, що серпневі котирування на листову сталь з СНД будуть вище липневих. Зокрема, передбачається, що ММК ім.Ілліча підвищить ціни, приблизно, на $ 20 за т. Українські заводи скоротили випуск минулого місяця, так що обсяги виробництва у них більш-менш відповідають реальним потребам. Про можливе підйомі цін заявляє і російський Магнітогорський меткомбінат. Нарешті, по загальному враженню учасників ринку (хоча воно може виявитися і оманливим), у третьому кварталі повинні зрости ціни на сировину, так що металурги вже не будуть схильні йти на нові поступки.

Звичайно, до вересня, а то і до жовтня попит на плоский прокат в країнах Близького Сходу залишається невисоким. Однак зараз у виробників гарячекатаних рулонів з`явилася реальна можливість стабілізувати ціни.

Віктор Тарнавський
http://rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7682