Заборона на розірвання договорів купівлі-продажу недобудов можуть скасувати

Заборона на розірвання договорів купівлі-продажу недобудов можуть скасувати

Заборона на розірвання договорів купівлі житла в недобудованих будинках, який діє до 1 січня 2012 можуть скасувати. Відповідний законопроект N 6687-1 `Про внесення змін до Закону України` Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва (про продовження терміну дії заходів підтримки будівництва житла) `, внесений до парламенту 9 липня поточного року.

Документ пропонує виключити із закону частину четверту ст. 3, яка забороняє фізичним та юридичним особам розривати будь-які договори, результатом яких є передача забудовниками завершеного об`єкта (частини об`єкта) житлового будівництва за умови, що за такими договорами здійснено оплату 100% вартості об`єкта (частини об`єкта) житлового будівництва, крім випадків, якщо такий розрив здійснюється за угодою сторін.

На думку автора законопроекту, народного депутата Юрія Карамазіна (НУ-НС), `це дозволить мотивувати забудовників прискорити закінчення будівництва, використовуючи для цього частину надприбутків, які вони отримали за рахунок будівництва. Доцільно встановити, що фінансування операцій комерційних банків в частині надання громадянам іпотечних кредитів на завершення будівництва житла, що здійснюється відповідно до чинного законодавства, згідно з цим Законом, здійснюється виключно Державною іпотечною установою, без участі Національного банку України, для якого цей обов`язок є невластивим, а за участю самих комерційних банків та інших суб`єктів господарювання за номінальною вартістю з прибутковістю в розмірі облікової ставки на строк їх обігу `.

У пояснювальній записці також йдеться, що всі суб`єкти права власності рівні перед законом, тому доцільно припинити або обмежити права фізичних та юридичних осіб, які цим законом обмежені на користь забудовників.

Крім того, в порушення вимог частини другої статті 99 Конституції України, згідно з якою основною функцією центрального банку держави - Національного банку України є забезпечення стабільності грошової одиниці.

`На Національний банк покладено невластивий йому борг, який не сприяє здійсненню функцій, які покладені на нього Конституцією України`, - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

При цьому пропонують встановити, що фінансування операцій комерційних банків в частині надання громадянам іпотечних кредитів на завершення будівництва житла здійснює виключно Державна іпотечна установа без участі Національного банку України, `для якого цей обов`язок є невластивим`, а за участю самих комерційних банків та інших суб`єктів господарювання .

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7701