Андрій Клюєв: Президент України визначив розвиток відновлюваної енергетики як один з найважливіших національних пріоритетів

Андрій Клюєв: Президент України визначив розвиток відновлюваної енергетики як один з найважливіших національних пріоритетів

Президент України одним з найважливіших національних пріоритетів визначив розвиток альтернативної (відновлюваної) енергетики, - заявив на першому засіданні Міжвідомчої комісії з питань розвитку енергетики Перший віце-прем`єр-міністр України Андрій Клюєв.

За його словами, ключовими напрямами стануть розвиток сонячної, вітрової енергетики та гідроенергетики малих і середніх річок. Додавши до цього розвиток видобутку сланцевого і супутнього вугільним родовищ газу (метану), а також кроки з енергозбереження та підвищення енергоефективності економіки, у найближчі 10 років Україна повинна зробити ривок у забезпеченні своєї енергетичної незалежності, заявив Андрій Клюєв.

За його словами, потрібно чітко визначитися, де і які альтернативні джерела енергії розвивати.

Перший віце-прем`єр-міністр розкритикував підсумки реалізації Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій. За даними Національного агентства з питань ефективного використання енергоресурсів (НАЕР), за 14 років реалізації програми виділено 52% запланованих коштів на будівництво вітроенергетики, а побудовано-всього 17% потужностей.

Андрій Клюєв також заявив, що необхідно ефективно використовувати потенціал малих і середніх річок. Відповідні пропозиції будуть підготовлені до наступного засідання Комісії.

За підсумками засідання Комісії ряду міністерств і відомств спільно з обласними державними адміністраціями доручено провести комплексний аналіз і внести пропозиції щодо оптимізації структури виробництва електроенергії по кожному регіону України, з урахуванням необхідності збільшення частки виробництва альтернативних джерел енергії. З огляду на сьогоднішні і прогнозні потреби, будуть уточнюватися програми розвитку енергетики кожного регіону, причому не тільки генеруючих потужностей, але і всієї енергетичної інфраструктури, заявив Перший віце-прем`єр-міністр.

За його словами, необхідно завершити створення якісних енергетичних паспортів кожної області, розпочате в 2006 році Урядом під керівництвом Віктора Януковича.

Довідково: Кабінет Міністрів України утворив Міжвідомчу комісію з питань розвитку енергетики своєю постановою від 7 липня 2010 року.

До складу комісії, зокрема, увійшли: Перший віце-прем`єр-міністр України, голова комісії Андрій Клюєв; голова НКРЕ, заступник голови комісії Сергій Тітенко; перший заступник Міністра палива та енергетики, заступник голови комісії Сергій Чех; голова НАЕР, заступник голови - секретар комісії Микола Пашкевич та інші керівники міністерств і відомств.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 7709