Виробники плоского прокату в країнах СНД змушені знижувати ціни для близькосхідних покупців

Виробники плоского прокату в країнах СНД змушені знижувати ціни для близькосхідних покупців

На світовому ринку плоского прокату спостерігається спад, зачепила всі регіони. Обсяг споживання даної продукції цієї осені виявився значно менше, ніж розраховували виробники, а пожвавлення купівельної активності в першій половині вересня змінилося падінням продажів у жовтні. Споживачі, як правило, мають достатні запаси і не поспішають з новими придбаннями, очікуючи подальшого зниження цін.
Російські експортери плоского прокату на початку жовтня намагалися підняти котирування на свою продукцію, пропонуючи гарячекатані рулони по $ 600-630 за т FOB Санкт-Петербург чи Новоросійськ. При відсутності попиту з боку Туреччини, де внутрішні ціни на гарячий прокат не перевищували $ 620-650 за т EXW (без ПДВ), основна ставка робилася на країни Східного Середземномор`я та Північної Африки, де дану продукцію можна було продати за $ 640-660 за т CFR . Однак ємність цього ринку виявилася незначною: закупівлі швидко припинилися, так що постачальникам довелося піти на поступки.
В українських металургів альтернативою Туреччині були, перш за все, країни Європи, де завдяки зростанню курсу євро по відношенню до долара місцева продукція в кінці вересня - початку жовтня виявилася значно (на $ 50-80) за т дорожчою за імпортну, але в неясною і складної економічної ситуації європейські покупці вважали за краще вичікувати, а не укладати нові імпортні контракти.
У результаті постачальників з СНД, почавши пропонувати свою продукцію на листопад, були змушені скоротити котирування. Російські гарячекатані рулони впали в ціні до $ 590-610 за т FOB, українська продукція виставляється на продаж за цінами від $ 570 до $ 615 за т FOB, але верхня межа, за словами дистриб`юторів, є `віртуальною`: насправді знайти покупця на український гарячий прокат при вартості вище $ 600 за т FOB дуже складно. Турецькі компанії, зокрема, проявляють інтерес до цієї продукції, але за умови, що ціна не перевищує $ 600 за т CFR.
Котирування на українську комерційну толстолістовую сталь в середині жовтня становили від $ 605-610 за т FOB у `Донецьксталі` до $ 650-660 за т FOB у інших виробників, але покупці в близькосхідних країнах ведуть себе дуже агресивно, збиваючи ціни. Холоднокатані рулони, ще на початку жовтня пропонувалися за $ 750 за т FOB і вище, подешевшали до $ 700-720 за т FOB за продукцію як російського, так і українського виробництва.
Як відзначають деякі трейдери, зниження цін призвело до деякого збільшення попиту на листову сталь з СНД, хоча говорити про стабілізацію ринку ще рано. Багато покупців вимагають подальших поступок. Запаси у них ще є, хоча, швидше за все, більшості споживачів до грудня доведеться відновити закупівлі і хоча б ненадовго, але повернутися на ринок.
Багато що найближчим часом буде залежати і від того, як повернеться справа в Європі і Східній Азії. Різке падіння єврових котирувань в ЄС, напевно, справила вплив на близькосхідних споживачів, створивши у них відповідні очікування. Точно так само учасники близькосхідного ринку відстежують і рівень цін у Східній Азії. Китайської продукції в Перській затоці в даний час практично немає.
У цілому в регіоні Європа - Близький Схід відбувається деяке вирівнювання цін на гарячекатані рулони в інтервалі $ 600-650 за т CFR. І у разі відсутності різких рухів з боку постачальників вони можуть стабілізуватися на цьому рівні, щоб наприкінці року зробити спробу підвищення.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8065