Компанії з СНД підняли експортні ціни на заготовки

Компанії з СНД підняли експортні ціни на заготовки

Ситуація на близькосхідному ринку довгомірного прокату останнім часом практично не змінюється. Обсяг закупівель імпортної продукції залишається мінімальним, більшість споживачів використовують арматуру місцевого виробництва, купуючи її, як правило, невеликими партіями. Тим не менш, турецькі компанії на початку другої половині жовтня підвищили експортні котирування на арматури, довівши їх до $ 580 за т FOB і більше, а металурги з СНД підняли ціни на заготовки. Якщо в першій половині місяця напівфабрикати `просіли` до $ 510-525 за т FOB, а деякі угоди взагалі полягали з розрахунку $ 500-510 за т FOB, то останні пропозиції про постачання даної продукції в листопаді надходять по $ 530-540 за т FOB.
Причин для такого `нелогічного` зростання цін кілька. По-перше, постачальники пропонують на продаж лише обмежені обсяги напівфабрикатів. Ряд компаній почали більш активно використовувати заготовки для виготовлення довгомірного прокату на власних підприємствах, благо попит на конструкційну сталь у Росії і України в цьому році помітно додав, а зимовий спад ділової активності на цьому ринку ще не почався.
По-друге, в останні два-три тижні попит на напівфабрикати був дуже низьким, але достатнім, щоб експортери могли розпродати свої запаси. Деякі виробники повідомляють, що вже не мають вільного матеріалу для поставок в листопаді. Заготівлі купували потроху, але часто: за даними трейдерів, замовлення надходили з боку прокатних компаній з Північної та Західної Африки, Ірану та Європи, де підвищення курсу євро по відношенню до долара зробило вигідним імпорт напівфабрикатів з СНД.
При цьому, заводи з країн Перської затоки, утримуватися від імпорту, вичерпали велику частину запасів заготовки. У середині жовтня вони, як правило, відмовлялися від покупки російських або українських напівфабрикатів, які тоді коштували $ 550-560 за т CFR, вважаючи за краще продукцію місцевих міні-заводів, але продовження цієї політики в листопаді-грудні вже виглядає проблематичним.
Правда, постачальників з СНД можуть зіткнутися з конкуренцією з боку Туреччини. Для багатьох компаній з цієї країни експорт заготовок стає єдиною прийнятною альтернативою довгомірного прокату, попит на який в країнах Близького Сходу падає (мається на увазі імпортна продукція). У середині жовтня турецькі металурги пропонували заготівлі по $ 530-540 за т FOB, а на внутрішньому ринку котирування, як правило, перебували в інтервалі $ 520-530 за т EXW (без ПДВ).
Крім того, в Туреччині подешевшав металобрухт. Вартість матеріалу HMS № 1 & 2 (80:20) європейського походження впала до $ 360 за т CFR і менш, американський поки котирується по $ 365-375 за т CFR, але попиту на нього немає. Лом кілька гіршої якості пропонується вже по $ 350-355 за т CFR. Закупивши протягом декількох днів понад 400 тис. т сировини, турецькі компанії пішли з ринку, змусивши європейських трейдерів, які не встигли продати свій матеріал, піти на поступки. Так як у Європі зараз надлишок металобрухту внаслідок різкого скорочення виробництва довгомірного прокату, не виключено, що до кінця місяця котирування на брухт опустяться нижче $ 350 за т CFR Туреччина.
Тим не менш, аналітики вважають, що спад на близькосхідному ринку довгомірного прокату найближчим часом зміниться підвищенням. Перш за все, як очікується, в листопаді подорожчає металобрухт. Обсяг його зборів що в Америці, що в Європі обмежений, а запаси (за винятком європейського ринку) невеликі. Інтерес до придбання даної сировини, при цьому, починають проявляти азіатські металургійні компанії, що тримали паузу з початку вересня.
Судячи з усього, в листопаді в Східній Азії зросте попит і на заготовки. Власне, деякі місцеві компанії вже вступили в переговори про нові контракти, а ціни на напівфабрикати в регіоні стабілізувалися або навіть пішли трохи вгору. Для деяких російських компаній Далекий Схід може незабаром стати цілком привабливою заміною Близькому.
Нарешті, до закупівель можуть знову повернутися і іранські компанії. У жовтні вони не проявляли особливої активності, успішно збивши ціни на напівфабрикати з Росії і Казахстану до $ 540-550 за т FOB. Але в останні дні іранські покупці почали цікавитися заготовками, а ціни швидко підскочили до $ 560-570 за т FOB. У самому Ірані ціни на арматуру знову пішли вгору, причому, заповнити дефіцит цієї продукції за рахунок імпорту складно унаслідок діють проти цієї країни міжнародних санкцій.
Піднявши ціни, експортери заготовок з СНД, спочатку, безумовно, зіткнуться з опором споживачів. Однак перевага на близькосхідному ринку вже переходить до продавця.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8069