Проблема створення та функціонування ефективного власника житла

У Борисполі під головуванням Міністра з питань житлово-комунального господарства України Юрія Хіврича відбулось дев’яте виїзне засідання робочої підгрупи `Реформа житлово-комунального господарства` робочої групи `Регіональний економічний розвиток` Комітету економічних реформ при Президентові України.

Основним питанням для розгляду членами підгрупи, серед яких були представники вищих органів виконавчої влади, громадськості та науки, стала реалізація засад `Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 роки` в частині створення та функціонування ефективного власника житла.

Одним із ефективних методів вирішення цієї проблеми є створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Наразі в Україні діє 11450 ОСББ. Найбільше цей процес набрав обертів у Донецькій області (там вже діє 2110 ОСББ), Дніпропетровській (655 ОСББ) та Львівській областях (770 ОСББ). Найгірше розвиток ОСББ просувається у Кіровоградській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській та Київській областях, де ОСББ нараховується до двох десятків. Цього року своїм житлом взялися опікуватися 1 200 нових ОСББ.

Загалом, згідно Загальнодержавної програми реформування до 2014 року має бути створено 45 тисяч ОСББ, тобто у переважній більшості житлових будинків вище 5 поверхів, яких в Україні налічується близько 77 тисяч. Уряд вперше у 2010 році надав фінансову підтримку тим будинкам, де створені або функціонують ОСББ. До кінця року з Державного бюджету за відповідними програмами на капітальні ремонти будинків, технічне переоснащення за енергозберігаючими технологіями, ремонт ліфтів в будинках, де діють ОСББ буде перераховано близько 150 мільйонів гривень.

Усі учасники засідання наголошували, що без розуміння й підтримки влади на місцевому, регіональному рівні житлова реформа буде гальмуватися.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8070