Яцуба: на добудову житла в цьому році держава не дала ні копійки

Яцуба: на добудову житла в цьому році держава не дала ні копійки

У цьому році держава не виділила ані копійки на добудову житла. Про це заявив під час інтернет-конференції, яка проходила на порталі ЛІГА.net Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба.


За його словами, практично тільки `Київміськбуд` оформив кредит під 19%. Всі мої потуги, щоб за допомогою НБУ вирішити цю проблему не виправдалися. Єдине - Фонд молодіжного будівництва підписав угоду з `Ощадбанком` під 16%. Будівельники виживають кожен хто як може.

Ми пішли на спрощення різних процедур - включили до Податкового кодексу статтю про звільнення від ПДВ будівельного монтажу. Ми плануємо мільярд субвенцій на інженерні мережі. Вся будівельна галузь приватизована - у нас немає ні одного держпідприємства. Це все гроші інвесторів або конкретних замовників. Держава не може давати гроші на будівництво таких об`єктів. Ці 100 млн. на доступне житло - вони обов`язково повинні йти на недобудовані об`єкти. Ціла програма тобто розвитку власної будівельної системи в України. Можливо, наступного року нам вдасться отримати разом з місцевою владою майданчика під будівництво доступного житла. Ми займалися тим, щоб отримати від банків кредити. Будівельники не просять грошей - вони просять нормальний кредит, але фінансова ситуація така, що банки просто не зможуть дати кредит під 15%.

В. Яцуба зазначив, одним з перспективних напрямів забезпечення громадян житлом на сьогодні є розгортання будівництва доступного житла. На все це у держбюджеті за рахунок Стабілізаційного фонду передбачено кошти в розмірі близько 335 млн. грн.


Ця програма передбачає забезпечення житлом осіб, які перебувають на квартирному обліку, шляхом надання їм державної підтримки в розмірі 30% від вартості житла. Решту суми в розмірі 70% вартості оплачують громадяни.

`Якщо ціна квадратного метра підніметься, то будівельники самі все добудують. Дешевше реалізувати житло, ніж сьогодні забудовникам - проблемно. Але без кредитів ми проблему дійсно не вирішимо`, - заявив В. Яцуба.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8078