На китайському ринку сталі спостерігається слабкий попит при повільному зниженні цін

На китайському ринку сталі спостерігається слабкий попит при повільному зниженні цін

Розрахунки китайських металургійних компаній на розширення попиту і підвищення цін на їхню продукцію в жовтні не виправдалися. Темпи зростання в економіці країни сповільнюються. Влада, як і раніше більше стурбовані запобіганням перегріву і забезпеченням стабільності фінансової системи і тому обмежують надходження коштів в реальний сектор. Народний банк Китаю 19 жовтня підвищив базові процентні ставки на 25 пунктів, що, за словами аналітиків, буде сприяти подальшому `охолодженню` економіки.
Кампанія з енергозбереження, яка призвела до скорочення обсягів виплавки сталі в країні, поки не зробила помітного впливу на ринок. Складські запаси сталевої продукції в найбільших містах сходу країни протягом вересня навіть трохи збільшилися. Ні трейдери, ні кінцеві споживачі не поспішають з новими закупівлями, очікуючи здешевлення сталі в листопаді. Провідні металургійні компанії Китаю оголосили про те, що залишають базові відпускні ціни на плоский прокат у наступному місяці на тому ж рівні, що і в жовтні, проте на спотовому ринку сталева продукція в останні дні, дійсно, йде під ухил.
Експортні котирування на гарячекатані рулони скоротилися до близько $ 570-590 за т FOB у порівнянні з $ 600-620 за т FOB на початку жовтня, а комерційна товстолистова сталь за цей же час подешевшала від $ 620-650 до $ 600-610 за т FOB. Втім, попиту на китайський плоский прокат практично немає і на зовнішньому ринку.
На думку ряду експертів, китайська металургійна галузь знаходиться в даний час в перехідному стані. Темпи зростання споживання сталі в країні падають від 15-20% в рік протягом більшої частини 2000-х років до не більше 5-7%. У східних провінціях використання сталі на душу населення практично зрівнялася з європейським рівнем, і подальшого збільшення тут чекати не варто. У `глибинці`, звичайно, велика частина населення не володіє автомобілями, має лише самий мінімум побутової техніки, ці регіони все ще відчувають значну потребу в об`єктах інфраструктури, проте їх `дотягивание` до рівня приморських провінцій буде являти собою не швидкий і дуже поступовий процес .
У зв`язку з цим втрачається необхідність і в швидкому нарощуванні потужностей з випуску сталевої продукції. За прогнозом фахівців китайської металургійної асоціації CISA, у найближчі п`ять років обсяг виробництва сталі в країні буде зростати не більше ніж на 20-30 млн. т на рік. У 2015 році в Китаї буде виплавлено порядку 730 млн. т сталі. При цьому, акцент буде робитися на закриття застарілих підприємств, не ефективно використовують ресурси і забруднюють навколишнє середовище, і пріоритетний розвиток сучасних виробництв, здатних випускати якісну продукцію з високою доданою вартістю.
На четвертий квартал 2010 року фахівці CISA прогнозують відносну стабільність цін з легкої тенденцією до зниження при обмежених обсягах виробництва і споживання. Схоже, китайський ринок сталі проходить в даний час давно назрілу реорганізацію, що супроводжується зменшенням складських запасів до нормального рівня. При цьому, в якості основного чинника, що сприяє скороченню обсягів випуску, виступає держава з її `енергозберігаючої` політикою. Галузеві експерти поки не можуть сказати, як довго буде тривати ця кампанія, яка зачепила в жовтні нові провінції, але вважають, що в 2011 році нинішня `надзвичайщина` буде замінена більш послідовною політикою, результатом якої може виявитися закриття ряду металургійних підприємств.
Низький попит паралізує активність металургійної галузі в усьому світі, Китай тут не є винятком. Тим не менш, падіння цін стримується відносно високими витратами. У четвертому кварталі знизилися контрактні ціни на залізну руду, що вигідно для провідних китайських компаній, що укладають прямі договори з провідними іноземними постачальниками сировини, але на спотовому ринку ЗРС ціни в жовтні, навпаки, піднялися. Тому спад на китайському ринку в найближчі кілька тижнів навряд чи буде значним. Правда, припинення цієї депресії, можливо, доведеться чекати аж до весни.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8079