Виробництво сталі у вересні знизилося в Китаї, але збільшилася в `іншому світі`

Виробництво сталі у вересні знизилося в Китаї, але збільшилася в `іншому світі`

World Steel Association (WSA) опублікувала звіт про світовому виробництві сталі у вересні 2010 року. Згідно з даними, отриманими з 66 країн, на частку яких припадає більше 98% сталі, що виплавляється в світі, випуск металу скорочується вже четвертий місяць поспіль. У вересні обсяг виробництва склав 111,75 млн. т, що на 12,9 млн. т (або 10,3%) менше, ніж у рекордному травні цього року. У порівнянні в серпнем спад склав 1,0%.
Втім, поки що галузь йде з випередженням торішнього графіка. За перші три квартали поточного року у світі було виплавлено 1046,3 млн. т сталі, на 20,9% більше, ніж за той же період річної давності. При цьому, правда, велика частина приросту припала на перше півріччя. У вересні 2010 року результат того ж місяця 2009-го був перевищений лише на 2,7%. У порівнянні з січнем-вереснем 2008 року виплавка зросла на 1,3%, проте, якщо розглядати окремо Китай і країни решти світу картина вийде протилежна. Виробництво сталі в Китаї за дев`ять місяців 2010 року було на 22,0% більше, ніж два роки тому, а в інших країнах в сукупності - на 11,2% менше.
Однак, як не дивно, саме Китай став основною причиною скорочення світового виробництва сталі у вересні поточного року в порівнянні з серпнем. Заходи щодо зниження енергоємності національного ВВП, в рамках яких були зупинені деякі металургійні заводи в ряді провінцій, а іншим довелося тимчасово скоротити завантаження потужностей, обійшлися китайської сталеливарної галузі в 3,7 млн. т `недопроизведенного` продукції. Вперше в цьому році обсяг виплавки сталі в Китаї знизився до менш 50 млн. т, в цілому вересневий показник склав 47,9 млн. т - на 7,1% менше, ніж у серпні.
У принципі, за даними китайської металургійної асоціації CISA, до кінця вересня тиск на виробників сталі зменшилося, а середній обсяг виплавки металу за день зріс від менш 1,62 млн. т в другій декаді минулого місяця до 1,68 млн. т в третій. Однак, як повідомляє CISA, енергозберігаючі заходи, нехай і в меншому обсязі, триватимуть до кінця поточного року, так що в найближчі місяці галузь, очевидно, не повернеться до літніх показниками. Втім, це й на краще: у країні спостерігається хронічний надлишок пропозиції сталевої продукції, а переповнені металобази вже давно пора розвантажити.
Несподівано трохи зменшилася у вересні в порівнянні із серпнем виробництво сталі в Індії, але в цілому національна металургійна промисловість як і раніше знаходиться на підйомі. Зокрема, до кінця жовтня може стартувати проект компанії JSW Steel з будівництва в штаті Західна Бенгалія виробничого комплексу потужністю до 6 млн. т окатишів і 10 млн. т сталі на рік. Компанія Tata Steel навесні 2011 року обіцяє завершити модернізацію свого головного підприємства, продуктивність якого в результаті зросте від нинішніх 7 млн. до 10 млн. т на рік. Відразу кілька проектів має намір реалізувати в найближчі роки компанія SAIL, яка розглядає варіанти спільного будівництва металургійних комбінатів з корейської Posco, японської Nippon Steel, а також з Arcelor Mittal.
У Кореї, яка в даний час також перевищила показники 2008 року, в четвертому кварталі теж прогнозується подальше зростання виробництва сталі. Компанія Posco нещодавно завершила реконструкцію однієї зі своїх доменних печей, довівши її потужність до 5,3 млн. т на рік. За даним показником модернізована піч вийде на четверте місце в світі.
Але найбільший приріст у вересні в порівнянні з серпнем продемонстрували країни Євросоюзу - відразу на 17,7%. Наприкінці літа багато європейські металургійні підприємства влаштували собі канікули, але з настанням осені потужності були повернуті в дію. У результаті вересневий обсяг виплавки перевищив серпневий в 3 рази в Греції, більш ніж в 2 рази в Італії, на 71,4% у Люксембурзі та майже на 50% - у Франції. Втім, як показали подальші події, рішення про відновлення потужностей виявилося передчасним, тому що спровокувало значний надлишок пропозиції. У цілому ж виробництво сталі в ЄС-27 у перші три квартали поточного року більш ніж на третину перевищує показники аналогічного періоду 2009 року, але відстає на 18,4% від січня-вересня 2008-го.
Американські компанії, в той же час, кілька зменшили оберти у вересні, але за підсумками дев`яти місяців виплавка сталі в країні випереджає рівень річної давності на 51,3%, але з відставанням на 19,5% від 2008 року. При цьому, останнім часом деякі металургійні компанії США повідомляли про плановане ними тимчасове виведення з ладу зайвих потужностей.
Зате хто послідовно додає, це країни Близького Сходу. У статистиці WSA відображені показники тільки Саудівській Аравії, Ірану і Катару (і ще чотирьох країн Північної Африки), однак зростання виробництва сталі і прокату спостерігається по всьому регіону. Тільки за останні два тижні в Перській затоці були анонсовані два нові проекти (бахрейнський компанії Sulb і саудівської Al-Rajhi Steel), а уряд Єгипту заявило про намір видати ліцензії на будівництво заводів з виробництва 2 млн. т арматури і 1 млн. т заготовок у рік.
Великий проект нещодавно був доведений до кінця в Бразилії. Комбінат CSA, спільно побудований місцевою компанією Vale і німецької Thyssen Krupp, вже здійснив пробні поставки слябів до Німеччини і не лише побудований прокатний завод Thyssen Krupp в США. Причому, це підприємство потужністю 5 млн. т сталі на рік - лише перше з низки бразильських будівництв, що знаходяться на різних стадіях проектування та будівництва.
Найближчим часом обсяг виробництва сталі в світі, швидше за все, буде перебувати на досить помірному рівні внаслідок слабкості світового ринку. Проте надалі контрасти в глобальній галузі будуть тільки наростати.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8093