Інвестори шукають важелі впливу на забудовників

Інвестори шукають важелі впливу на забудовників

Сьогодні інвестори в сфері будівництва захищені слабко, тому можуть стати жертвами недобросовісних компаній. Найчастіше інвестори самі допускають порушення своїх прав, коли, не дивлячись, підписують договори із забудовниками. Виходом із ситуації може стати спільна законодавча ініціатива щодо захисту прав, а також юридична консультація інвесторів житла. Про це йшла мова сьогодні в ході `круглого столу` на тему: `Захист прав інвесторів у сфері будівництва`, що проходив у Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ (Київ, вул. Шамрило, 23).


Учасники заходу заявили про те, що інтереси пересічних громадян України, які отримали статус інвестора у сфері будівництва, сьогодні повністю не захищені законодавством. У результаті іноді гроші інвесторів використовуються забудовниками не за призначенням, а часто - просто розкрадаються.


Президент ГО `Асоціація приватних інвесторів і власників` Тетяна Шальман заявила: `На жаль, владі вигідно, що ми розрізнені, і кожен ходить зі своїми претензіями. Вони кожному щось обіцяють, але результатів - нуль`.


Активіст зазначила, що на сьогоднішній день інвестори не мають реального контролю ні над забудовниками, ні над владою, ні над замовниками будівництва і не можуть впливати на фінансові потоки по споруджуваних об`єктах.


Учасники `круглого столу` погодилися з тим, що інвестори не будуть захищені до тих пір, поки не буде встановлена чітка законодавча відповідальність (у тому числі кримінальна і матеріальна) всіх осіб, що розпоряджаються в ході будівництва коштами інвесторів. Зокрема, як один з діючих у світі способів захисту прав інвесторів пропонувався варіант визнання за інвесторами прав `споживачів продукції на ринку нерухомості` і, як наслідок, захисту їх прав в рамках законодавства про захист прав споживачів.


Зі свого боку головний координатор громадянської кампанії `Форум порятунку Києва` Віталій Черняховський зазначив, що представники найбільших забудовників знаходяться в парламенті України і входять до складу профільного комітету. За словами В. Черняховського, при розгляді законодавчих ініціатив, що стосуються інвестицій у житло, представники компаній намагаються, в першу чергу, захистити інтереси забудовників.


Представники інвесторів окремих недобудованих об`єктів розповідали присутнім про свій досвід пошуку справедливості та шляхів вирішення виниклих ситуацій. При цьому юрист, партнер правової групи `Павленко i Побережнюк` Лариса Побережнюк зазначила, що основна проблема у відстоюванні інтересів приватних інвесторів полягає в тому, що вони підписують документи, зокрема інвестдоговору, не вдаючись у подробиці викладених в них умов.


`Як би ми ідеально не виписали законодавство, все одно хтось буде його порушувати. Коли інвестор приходить укладати договір, він часто підписує його не дивлячись. І з цього починаються всі проблеми - до юристів звертаються вже у критичній ситуації, коли допомогти майже неможливо `, - зазначила вона.


Л. Побережнюк закликала правозахисні організації створити приватних інвесторів консультаційний центр з питань правового супроводу інвестування.


Підводячи підсумки, представники організаторів круглого столу - `Асоціації допомоги постраждалим інвесторам` закликали всі організації, що захищають права інвесторів, постраждалих від афер на ринку первинного будівництва, і самих інвесторів об`єднувати зусилля для внесення в законодавство норм, що захищають їх права. При цьому вони підкреслили, що в разі невдалої спроби законодавчого врегулювання питання готові до проведення широкомасштабних акцій протесту.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8101