Віктор Тихонов: Державні банки готові направити на кредитування добудови житлових об`єктів 625 млн. грн. під 10-12% річних

Віктор Тихонов: Державні банки готові направити на кредитування добудови житлових об`єктів 625 млн. грн. під 10-12% річних

Сьогодні відбулося перше засідання новоутвореної за дорученням Прем’єр-міністра робочої групи з комплексного вирішення питань добудови об’єктів незавершеного житлового будівництва та стимулювання споживачів до придбання цих об’єктів. Про це повідомив голова робочої групи – Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов. За його словами, до складу робочої групи увійшли представники Мінрегіонбуду, Мінфіну, Мінекономіки, Мін’юсту, Державної іпотечної установи, Національного банку, Ощадбанку, Укрексімбанку та інших банківських установ.

Віктор Тихонов поінформував, що Мінрегіонбудом відібрано тридцять п’ять незавершених житлових об’єктів, ступінь будівельної готовності яких дозволяє завершити ці об’єкти до кінця 2010 року.

`Для завершення цих тридцяти п’яти об’єктів необхідно 625 мільйонів гривень. На засіданні робочої групи ми дійшли спільної згоди, що за умови підтримки Національного банку, державні банківські установи готові надати на таку суму відповідні кредити під 10-12% річних`, - зазначив Віктор Тихонов. Він також додав, що за пропозицією Нацбанку, в швидкому часі буде розроблено відповідну програму, яка передбачатиме надання таких кредитів та механізм повернення цих коштів.

`Я також звернувся до банківських установ з проханням шукати не причину, через яку немає змоги надати іпотечні кредити, а шукати можливість і ресурси, які можна в якості кредитування фізичних осіб і забудовників направити для добудови незавершених житлових об’єктів`, - сказав Віце-прем’єр-міністр.

Урядовець також поінформував, що сьогодні Мінфін працює над питанням збільшення статутного фонду Державної іпотечної установи на два мільярди гривень. Якщо це питання вдасться вирішити не зволікаючи, каже Віктор Тихонов, то ці кошти ДІУ зможе направити на рефінансування банків, які надаватимуть кредити на добудову житлових об’єктів.

Віктор Тихонов прогнозує, що в цьому році в загальному по Україні буде здано в експлуатацію більше восьми мільйонів квадратних метрів житла. Для порівняння, в 2009 році ця цифра складала 6,4 млн. м2.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8098