Держбанки знайдуть 625 млн.грн на кредити для добудови житла

Державні банки України, за умови підтримки Нацбанку України, готові надати кредити під 10-12% річних на суму 625 млн.грн. для добудови 35 житлових об`єктів з високим ступенем готовності, які повинні бути введені в експлуатацію до кінця поточного року. Про це повідомив Віце-прем`єр-міністр Віктор Тихонов в ході засідання робочої групи з комплексного вирішення питань добудови об`єктів незавершеного житлового будівництва і стимулювання споживачів до придбання цих об`єктів.


Як повідомляє прес-служба політика, до складу робочої групи увійшли представники Мінрегіонбуду, Мінфіну, Мінекономіки, Мін`юсту, Державної іпотечної установи, Національного банку, Ощадбанку, Укрексімбанку та інших банківських установ.


У ході засідання В. Тихонов повідомив, що Мінрегіонбудом відібрані 35 незавершених житлових об`єктів, ступінь будівельної готовності яких дозволяє завершити ці об`єкти до кінця 2010 року. `Для завершення цих 35 об`єктів необхідно 625 млн.грн. На засіданні робочої групи ми дійшли спільної згоди, що за умови підтримки Національного банку, державні банківські установи готові надати на таку суму відповідні кредити під 10-12% річних `, - зазначив він.


В. Тихонов також додав, що за пропозицією Нацбанку, незабаром буде розроблена відповідна програма, яка передбачає надання таких кредитів і механізм повернення цих коштів.


`Я також звернувся до банківських установ з проханням шукати не причину, по якій немає можливості надати іпотечні кредити, а шукати можливості і ресурси, які можна як кредитування фізичних осіб та забудовників направити для добудови незавершених житлових об`єктів`, - сказав Віце-прем`єр- міністр.


Чиновник також повідомив, що сьогодні Мінфін працює над питанням збільшення статутного фонду Державної іпотечної установи на два мільярди гривень. За словами В. Тихонова, якщо це питання вдасться вирішити без зволікання, то ці кошти ДІУ зможе направити на рефінансування банків, які будуть надавати кредити на добудову житлових об`єктів.


В. Тихонов прогнозує, що в цьому році загалом по Україні буде здано в експлуатацію понад 8 млн. квадратних метрів житла. Для порівняння, в 2009 році ця цифра становила 6,4 млн. кв. м.

http://news.liga.net/
Ідентифікатор: 8106