Мін`юст затвердив порядок ведення Реєстру прав власності на нерухомість

Міністерство юстиції України внесло зміни до Тимчасового порядку ведення Реєстру прав власності на нерухомість в редакції від 28 січня 2003 року. Відповідний наказ підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович.


Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі Мін`юсту, наказ Міністерства юстиції був розроблений у зв`язку зі змінами, які відбулися в законодавчому регулюванні відносин, пов`язаних з держреєстрацією речових прав на нерухомість. Зокрема, на виконання пункту 3 розділу II `Прикінцеві та перехідні положення` Закону України від 11.02.2010 N1878-VI `Про внесення змін до Закону України` Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеження `та інші законодавчі акти України`.


Оновлений порядок ведення Реєстру прав власності на нерухомість визначає процедуру внесення інформації до Реєстру прав власності на нерухомість, а також пошуку і надання інформації з нього.


Так, зокрема, визначено порядок надання інформації з Реєстру прав власності на нерухомість. Наказом Мін`юсту встановлено, що інформаційна довідка з Реєстру прав буде виготовлятися на бланку відповідного БТІ. При формуванні виписки з Реєстру обов`язково буде зазначатися прізвище, ім`я, по батькові реєстратора і керівника БТІ. `При цьому за постачанням, зберіганням, обліком та звітністю про витрачання спеціальних бланків для видачі витягів про державну реєстрацію прав, витягів з Реєстру прав та свідоцтв про право власності на нерухомість буде здійснюватися суворий контроль`, - кажуть у Мін`юсті.


Наказом також визначено необхідність перенесення записів з паперових носіїв до Реєстру прав власності на нерухомість. Такі записи до Реєстру будуть переноситися реєстраторами БТІ.


У новій редакції Тимчасового положення визначаються:


- Повноваження реєстратора бюро технічної інвентаризації щодо здійснення державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухомість;
- Перелік документів, необхідних для проведення державної реєстрації прав і вимоги до таких документів;
- Чітка послідовність дій реєстратора щодо проведення державної реєстрації прав тощо.


Нагадаємо, 16 березня 2010 року набрав чинності Закон України від 11.02.2010 N1878-VI `Про внесення змін до Закону України` Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеження `та інші законодавчі акти України`. Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону, до 1 січня 2012 року державна реєстрація права власності та права користування (сервітут) на об`єкти нерухомості, розташовані на земельних ділянках, права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; права власності на об`єкти незавершеного будівництва, а також облік безгосподарної нерухомості, довірче управління нерухомістю проводиться реєстраторами бюро технічної інвентаризації, створеними до набрання чинності цим Законом і підключеними до Реєстру прав власності на нерухомість.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8108