Український ринок будівництва і будівельних матеріалів виходить з кризи

Згідно з результатами щомісячного аналітичного огляду `Український ринок цегли, газобетону і дрібноштучних блоків`, який на постійній основі готується компанією РАU, на українському ринку стінових матеріалів з`явився новий сегмент-лідер - `газобетонні блоки`. За даними аналітиків PAU, якщо частка газобетону у 2008 році досягала близько 10%, то в 2010 році частка виробів з ніздрюватих бетонів досягла позначки 30% у структурі споживання стінових матеріалів. Слід зазначити, що в Європі частка автоклавного газобетону серед стінових матеріалів також доходить до 30%.
Дана тенденція є підтвердженням того, що український споживач починає переходити з більш дорогих стінових матеріалів, на більш дешеві та енергоефективні. Наприклад, будинки з газобетонних блоків не вимагають додаткового утеплення, оздоблення і зводяться втричі швидше, ніж удома з класичного цегли.

Слід також зазначити, що оператори газобетонного ринку досить агресивно відбирають ринкові частки в інших виробників. Наприклад, за даними моніторингової бази цін `PricePAU` у серпні-вересні ціни на газобетон знизилися на 20% до 450-470 грн. / куб. і за ціною стали порівнянні з дешевим пінобетоном (470-490 грн. / куб). Проте вже в жовтні ціна повернулася на свою звичайну позначку 550 грн / куб. Як очікується, такі цінові інтервенції дозволять зацікавити і стимулювати забудовників до більшого споживання газобетонної продукції.

Також агентство PAU переглянуло свій прогноз щодо зростання ринку житлової нерухомості в 2010 році у бік підвищення. За результатами 2010 року прогнозується індекс зростання ринку 1,05 (у порівнянні з 2009 роком). Раніше, у звіті `Український ринок будівельних матеріалів і технологій: 2010` (весна 2010), не було чіткої визначеності щодо прогнозу по ринку житлового будівництва і прогнозувалося, що житловий сегмент буде ще стагнувати на відміну від будівництва інфраструктурних та торгових об`єктів, які в 2010 році активно будуються.

http://pau.com.ua/
Ідентифікатор: 8111