Підсумки жовтня на світовому ринку сталі

Підсумки жовтня на світовому ринку сталі

В останні роки жовтня стає для учасників світового ринку стали місяцем розчарувань. На нього покладають надії, очікуючи на початку заключного кварталу зростання ділової активності і підвищення цін на сталеву продукцію, а в результаті виходить лише спад внаслідок перевищення обсягу пропозиції над попитом. У поточному році особливих надій на що завершився місяць не покладав, мабуть, ніхто. Про те, що світова економіка знаходиться в депресивному стані, а значить, чекати розширення обсягів споживання сталі не доводиться, стало ясно вже у вересні. Тому головними завданнями металургів на місяць стали мінімізація втрат і підготовка грунту для майбутнього зростання, який поки асоціюється з початком 2011 року.


Порахували - просльозилися


Більшість великих металургійних компаній в західних країнах зіткнулися з погіршенням своїх фінансових показників у третьому кварталі. Такі корпорації як Arcelor Mittal, Nucor, Thyssen Krupp отримали за липень-вересень менший прибуток, ніж очікувалося, а US Steel і AK Steel завершили цей період зі збитками, яких раніше ніяк не передбачали. При цьому, очікування на четвертий квартал важко назвати сприятливими. Керівництво Arcelor Mittal, зокрема, прогнозує низький попит на сталеву продукцію на світовому ринку до кінця року, з аналогічними заявами виступили й фахівці відомих консалтингових компаній - американської World Steel Dynamics і британської MEPS.
Однією з відмінних особливостей жовтня 2010 став вкрай незначний попит на сталь, причому, на всіх основних ринках. Споживачі, здебільшого, просто ігнорували пропозиції постачальників, а виставляються останніми ціни часто мали віртуальний характер. Втім, металурги, навчені гірким досвідом дворічної давності, не поспішали опускати котирування, не без підстав вважаючи, що це все одно не допоможе оживити ринок. Тому ціни на плоский прокат на Близькому Сході і в Східній Азії скоротилися в жовтні, в середньому, менше ніж на 5%, а в Європі і США - на 6-9%.
Причин для зниження цін, тим часом, було більш ніж достатньо. Перш за все, економіка. Депресія, передбачена у вересні провідними політиками та економістами західних країн, вступила в жовтні в свої права. За даними Міжнародного валютного фонду, в четвертому кварталі 2010 року зростання світового ВВП у порівнянні з аналогічним періодом річної давності складе близько 3%, причому, у розвинених країнах - 1,75%, однак у цілому процес посткризового відновлення істотно сповільнилося. Дія всіляких державних програм стимулювання економіки до теперішнього часу припинилося, а приватний сектор так і не зміг підхопити естафету зростання в урядів. Крім того, як і раніше на стабільно високому рівні знаходиться безробіття в західних країнах, що робить негативний вплив на споживчий ринок.
У цій ситуації більшість споживачів сталевої продукції утримуються від значних закупівель. Більш того, видиме споживання стало менше реального, оскільки як кінцеві покупці, так і трейдери займаються останнім часом скороченням запасів. З одного боку, ніхто не хоче купувати сьогодні, оскільки завтра той же обсяг продукції можна буде придбати дешевше. З іншого, в кінці року у звітності краще відобразити мінімальний рівень складських резервів.
У деяких регіонах це скорочення попиту супроводжувалося в жовтні надмірним рівнем пропозиції. Так, європейські металургійні компанії, влаштувавши собі канікули в серпні, в наступному місяці збільшили обсяг виплавки стали відразу на 17,7%, та ще й запланували на початок четвертого кварталу зростання цін. Аналогічна ситуація виникла і в Кореї, а також (у менш гострою ступеня) у США. У результаті виробникам сталі в цих країнах в жовтні довелося різко знижувати ціни і конкурувати один з одним за допомогою відвертого демпінгу. Наприклад, в кінці жовтня реальні угоди із продажу гарячекатаних рулонів в Кореї укладалися за цінами, які були більш ніж на $ 100 за т нижче, ніж офіційні відпускні ціни місцевих заводів.
У Європі серйозною проблемою для регіональних металургів став і валютний фактор. У жовтні курс євро підскочив до більш $ 1,38 у порівнянні з $ 1,27-1,30 у першій половині вересня, що призвело до падіння конкурентоспроможності європейських виробників сталі. У середині жовтня імпортні гарячекатані рулони пропонувалися на $ 80-120 за т дешевше, ніж коштувала ця продукція в місцевих компаній, у результаті останнім все одно довелося швидко опускати ціни до зразкового паритету з імпортом. У порівнянні з іншими регіонами падіння цін на плоский прокат в Європі виявилося самим серйозним - до рівня середини березня поточного року.
На відміну від попередніх місяців на світовому ринку сталі в жовтні практично не діяв `китайський фактор`. Скорочення виробництва сталі в Китаї до менше 48 млн. т у вересні (при цьому, воно вперше в поточному році виявилося нижче за позначку 50 млн. т) внаслідок проведення загальнодержавної кампанії зі зниження енергоємності ВВП призвело до відносної стабілізації місцевого ринку сталі. Незважаючи на те, що темпи зростання китайської економіки в третьому кварталі скоротилися до 9,6% в порівнянні з 11,9% у першому кварталі і 10,3% у другому, штучне обмеження обсягу пропозиції запобігло переповнення національного ринку сталевої продукцією. У результаті ціни на прокат в Китаї в жовтні були відносно постійними, і до кінця місяця постачання на внутрішній ринок стали більш вигідними, ніж на експорт. У вересні китайські компанії поставили за кордон 3,01 млн. т сталевої продукції, трохи перевищивши показники попереднього місяця, але, очевидно, у жовтні експорт знову скоротиться. Не можна сказати, що це сильно вплинуло на стан регіонального ринку, але, принаймні, на нього не відбулося напливу дешевої китайської продукції. Більш того, в кінці жовтня арматури та холоднокатані рулони з Китаю були неконкурентоспроможні в Східній Азії через занадто високу вартість, а при поставках інших видів прокату китайські компанії не мали особливих цінових переваг.


Віра в майбутнє


Ринок сталі має циклічний характер, тому за будь-яким спадом обов`язково піде підйом. Відмовляючись від закупівель в даний час, кінцеві споживачі сталевої продукції і дистриб`ютори витрачають свої запаси. Рано чи пізно покупцям доведеться повернутися на ринок, і тоді нинішній надлишок пропозиції може перетворитися на дефіцит, створивши грунт для підвищення цін.
Все це відбудеться обов`язково, питання тільки - коли. З досвіду попередніх років можна прогнозувати, що найкращі перспективи для подорожчання сталевої продукції на світовому ринку виникають на початку другого кварталу. Однак припинення спаду може статися і раніше - у середині листопада. У цей період покупці повинні почати укладання контрактів з поставкою у другій половині січня - лютому, коли питання про поповнення запасів знову постане на порядок денний. Звичайно, з-за несприятливого положення в економіці західних країн ефект від цієї хвилі закупівель буде не дуже значним, але його має вистачити для припинення спаду.
Безумовно, для цього потрібно, щоб виробники під час спаду обмежували обсяг випуску продукції. Рівень завантаження потужностей у світовій металургійній промисловості в останні місяці був надлишковим - точніше, скорочувався недостатньо швидко після активного другого кварталу. Втім, мабуть, можна не сумніватися в тому, що виплавка сталі в жовтні в більшості країн виявиться нижче вересневої. Подібну політику зменшення виробництва в останні місяці досить успішно використовували постачальники заготовок у країнах СНД. І багато в чому завдяки їй їм вдалося в жовтні добитися деякого підвищення цін на свою продукцію незважаючи на не надто сприятливу ринкову обстановку.
Взагалі близькосхідний ринок довгомірного прокату виглядає винятком на загальному похмурому фоні. Котирування як на заготовки, так і на арматуру, пройшовши крайню точку спаду в першій половині вересня, потім пішли вгору, додавши більше 5% за два тижні. При цьому, в інших регіонах ситуація була далеко не такою втішною. У Європі довгомірний прокат у жовтні продовжував дешевшати паралельно з плоским, в США ціни після тривалого періоду стабільності пішли вниз в кінці місяця, а в Східній Азії закінчення сезону дощів, яке традиційно супроводжується розширенням попиту на конструкційну сталь, цього року так і не ознаменувався підвищенням котирувань.
Однак і на Близькому Сході зростання, оголошений турецькими виробниками у другій половині жовтня мав, швидше, віртуальний характер. Об`єктивними чинниками тут було невелике подорожчання металобрухту в регіоні після того, як європейські трейдери, позбувшись від надлишків, прибрали з ринку найбільш дешевий товар, а також відносна стабільність заготовок внаслідок обмеженого обсягу пропозиції. У той же час, котирування турецьких експортерів арматури в кінці жовтня відбивали, в основному, їх зрослі витрати і майже не підкріплювалися реальними угодами. Більш-менш значний попит на імпортну арматуру в усьому регіоні демонструють останнім часом хіба що Іран і Ірак, але обсяги закупівель там невеликі. А в таких країнах як ОАЕ або Єгипет внутрішні ціни на довгомірний прокат навіть трохи нижче, ніж пропонують турецькі експортери. За деякими даними, вказуючи відносно високі ціни при постачаннях на Близький Схід (до $ 600 за т FOB), турецькі компанії одночасно продають ту ж арматуру в США і країни Південно-Східної Азії за $ 550 за т FOB і менше - фактично, за ціною заготовок.
Будівельна галузь продовжує залишатися найбільш слабким місцем на світовому ринку сталі і, напевно, буде зберігати цей невтішний статус ще не один рік. Будівельний бум 2005-2007 років в США, Європі, Дубаї обернувся величезними надлишками площ, небувалими масштабами незавершеного будівництва і кричущим невідповідністю обсягу потужностей з виробництва довгомірного прокату і реальних обсягів його споживання. Багато європейських міні-заводи в останні місяці завантажені всього лише на 30-50%, а з наближенням зими попит на конструкційну сталь у країнах Північної півкулі повинен ще більше скоротитися.
У зв`язку з цим котирування на довгомірний прокат у листопаді будуть визначатися, насамперед, вартістю металобрухту, який тільки починає свій сезонний підйом. Незважаючи на більш ніж дворазове скорочення китайського імпорту брухту в порівнянні з минулим роком і спад на європейському ринку дана сировина на світовому ринку найближчим часом, швидше за все, буде в дефіциті. Зростання закупівель брухту Кореєю, Тайванем, Індією, країнами АСЕАН повинен компенсувати втрати в Китаї і Європі, та й Туреччина, очевидно, збереже цієї зими досить високий рівень активності. Таким чином, ціни на металобрухт у листопаді, швидше за все, будуть підніматися, а з ним буде дорожчати і довгомірний прокат незалежно від реального рівня попиту на цю продукцію.
У цілому листопад на світовому ринку сталі, як видається, буде трохи краще підійшов до кінця жовтня. Попит у наступному місяці повинен трохи зрости, хоча і залишиться невисоким, крім того, підтримку котируванням на сталеву продукцію буде надавати сировину, перш за все, металобрухт. Навряд чи металургам можна буде розраховувати в найближчі кілька тижнів на значний обсяг продажів, але вони, принаймні, можуть втішати себе тим, що найгірший для них період скоро залишиться позаду.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8118