Ціни на плоский прокат в країнах Близького Сходу як і раніше йдуть вниз

Ціни на плоский прокат в країнах Близького Сходу як і раніше йдуть вниз

Постачальники листової сталі останнім часом прагнуть утримати ціни на свою продукцію від різкого падіння, щоб не викликати обвалу ринку в умовах повсюдно низького попиту. При цьому, металурги розуміють, що повернути споживачів на ринок зможе найближчим часом тільки усвідомлення того, що ціни пройшли через крайню точку спаду і більше знижуватися не будуть. Поки що більшість покупців відкладають укладання нових контрактів з розрахунку саме на подальше зменшення котирувань.
Виробникам плоского прокату з СНД поки що не вдається переломити негативну тенденцію. У кінці жовтня всім їм довелося піти на нові поступки, щоб стимулювати продажі. Так, вартість російських гарячекатаних рулонів, в першій половині жовтня досягала $ 600-620 за т FOB, тепер опустилася до $ 600-620 за т CFR при поставках до Туреччини і $ 610-630 за т CFR в Індії і країнах Перської затоки. Українські компанії пропонують аналогічну продукцію в країни Близького Сходу за $ 560-590 за т FOB, крім того, їм довелося різко знизити ціни на толстолістовую сталь. Комерційний товстий лист подешевшав до $ 590-610 за т FOB, а ММК ім.Ілліча особливо сильно страждає через відсутність замовлень, зменшив ціни на високоміцну продукцію, яка використовується в суднобудуванні і важкому машинобудуванні, від $ 650 до приблизно $ 600 за т FOB. Кілька більш стійкими виявилися холоднокатані рулони, які, в основному, пропонуються російськими і українськими експортерами по $ 710-720 за т FOB.
Однак, судячи з усього, це скорочення поки не достатньо, і в листопаді ціни на плоский прокат з СНД у країнах Близького Сходу можуть ще трохи знизитися. Регіональні споживачі, які закупили досить великі обсяги продукції на початку осені, ще не витратили свої запаси. Рівень реального попиту на листову продукцію по всьому регіону відносно низький, купуються, як правило, невеликі партії для покриття найближчих потреб.
Серйозну проблему для українських і російських компаній представляє жорсткість конкуренції на турецькому ринку. Недавній введення в дію нових виробничих ліній на підприємствах Colacoglu і MMK-Atakas знизив потребу місцевих покупців листової сталі в імпорті. Крім того, компанія Erdemir з 1 жовтня почала випуск товстолистової сталі. З урахуванням того, що продукція з СНД в Туреччині обкладається імпортними митами, ціни місцевих виробників виглядають більш конкурентоспроможними. Так, наприклад, Erdemir і Colacoglu встановили базові ціни на гарячекатані рулони в листопаді на рівні $ 610-620 за т EXW (без ПДВ).
У країнах Перської затоки відчувається конкуренція з боку регіональних, а також індійських компаній. При цьому, індійські гарячекатані рулони котируються на рівні $ 630-640 за т CFR, а продукція саудівської Hadeed чи іранської Mobarakeh пропонується по $ 650-680 за т CFR. Останнім часом все більший інтерес до цього регіону починають проявляти компанії з Кореї, Японії та інших азіатських країн, що зіштовхуються з усе більшими труднощами при здійсненні продажу на Далекому Сході. Китайські поставки відносно невеликі, а ціни на цю продукцію практично такі ж, як і в інших азіатських виробників - $ 640-680 за т CFR для гарячекатаних рулонів. Втім, можливо, в листопаді і ці котирування підуть на зниження.
Судячи з усього, можливість зупинити спад з`явиться в середині листопада, коли близькосхідним споживачам доведеться почати закупівлі на початок майбутнього року. Однак реальний обсяг споживання залишиться слабким, тому розраховувати на рішучий поворот цін назад, мабуть, не варто.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8124