Металургійні компанії Китаю продовжують підвищувати ціни незважаючи на недостатній попит

Металургійні компанії Китаю продовжують підвищувати ціни незважаючи на недостатній попит

Китай, найбільший у світі виробник і споживач сталі, в останні кілька тижнів практично не бере участь у житті світового ринку сталевої продукції. Як визнають фахівці національної металургійної асоціації CISA, обсяг експорту в четвертому кварталі поточного року буде відносно низьким з огляду на низку причин. Однією з них є низький попит на прокат в Індії, Східній та Південно-Східній Азії, тобто в регіоні, на який припадає велика частина китайських зовнішніх поставок. Останнім часом споживачі вичікують, розраховуючи на зниження цін. При цьому, вони, як правило, мають достатні запаси і тому можуть дозволити собі ще кілька тижнів відстрочки.
По-друге, китайським компаніям зараз просто не вигідно поставляти свою продукцію за кордон. Після скасування часткового повернення ПДВ при експорті гарячекатаних рулонів і товстолистової сталі з 15 липня багато компанії пішли з ринку, інші переорієнтувалися на прокат з мікродобавками бору, при продажах якого ПДВ повертається, однак цей товар в даний час теж втратив свою привабливість. Внаслідок поступового зростання курсу юаня внутрішні ціни на сталеву продукцію в Китаї виявилися вище експортних котирувань. За даними CISA, постачальники воліють просувати на зовнішні ринку продукцію з більш значною доданою вартістю, наприклад, оцинковану сталь, тоді як гарячий прокат їм не цікавий.
Нарешті, в кінці жовтня - початку листопада дещо пожвавився внутрішній ринок КНР. Це дало продавцям можливість трохи підняти ціни, а виробники тепер розраховують, що зможуть збільшити вартість своєї продукції в грудні. Металурги не відчувають тиску, тому теж не поспішають і не збираються продавати прокат задешево. Це також сприяє відносно скромним обсягами продажів.
На початку листопада деякі трейдери пропонували комерційні гарячекатані рулони на експорт до Кореї, Індії і В`єтнам за цінами близько $ 570-575 за т FOB, однак ця продукція не користувалася особливим попитом. Тим більше, не могли знайти покупців виробники, виставляли експортні котирування на рівні не нижче $ 600-610 за т FOB. Ринкові ціни на гарячий прокат у самому Китаї, при цьому, перевищували 4300 юанів ($ 646) за т з металобази. Нинішній рівень цін тримається на місцевому ринку вже більше місяця і, на думку фахівців, навряд чи зміниться найближчим часом.
У китайській металургії зараз склалося певна рівновага. З одного боку, попит на сталеву продукцію впав внаслідок проведених урядом заходів щодо запобігання перегріву економіки. З іншого, скоротився і обсяг пропозиції. Ряд компаній, включаючи лідера галузі Baosteel, повідомили про те, що планують найближчим часом зупинити частину потужностей для ремонту і профілактики. За даними CISA, у перші дві декади жовтня виплавка сталі в країні становила трохи менше 1,6 млн. т в день, так що показник за весь місяць обіцяє знову опинитися нижче 50 млн. т. Складські запаси плоского прокату залишаються дуже значними, майже в 2 рази більше докризових показників, проте вони почали поступово зменшуватися.
В кінці жовтня в Китаї раптово пішли в ріст ринкові ціни на довгомірний прокат. Середня вартість арматури в найбільших містах країни перевищила рівень гарячого прокату, а на Шанхайській ф`ючерсній біржі травневі контракти укладаються по 4600 юанів ($ 691) за т і більше. На думку аналітиків, трейдери і металургійні заводи піднімають ціни, відображаючи зменшення обсягів випуску конструкційної сталі. Державна політика в галузі енергозбереження найбільше торкнулася саме невеликі підприємства, що виробляють довгомірний прокат. Більш того, за деякими ознаками, в майбутньому році надзвичайні заходи по відношенню до недостатньо ефективним підприємствам сталеливарної галузі можуть перейти в ранг сталої політики. У всякому разі, недавнє розпорядження уряду щодо проведення `перепису` всіх металургійних підприємств в країні, включаючи затверджені, але не завершені проекти, може розглядатися як перший крок на шляху до нових обмежень.
Судячи з усього, рівновага на китайському ринку сталі буде зберігатися ще довго. Принаймні, очікування бурхливого зростання зазвичай асоціюються у китайських металургів з настанням Нового року, а до свят (3 лютого) ще майже три місяці. У той же час, попит усередині країни не вражаючий, але стабільний, висока вартість сировини, перш за все, залізної руди буде утримувати ціни на сталеву продукцію в Китаї від пониження, а більшість експортерів, очевидно, віддадуть перевагу зовсім піти з не пріоритетного для них зовнішнього ринку , ніж продавати собі на збиток.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8167