Володимир Яцуба: `Немає браку інвестиційних ресурсів. Існує лише брак досвіду для їх залучення`

Володимир Яцуба: `Немає браку інвестиційних ресурсів. Існує лише брак досвіду для їх залучення`

У рамках візиту Міністр регіонального розвитку та будівництва України взяв участь у роботі ІV Міжнародного інвестиційного форуму, який став логічним продовженням Російсько-Українського міжрегіонального форуму, що пройшов у вересні цього року у м. Єкатеринбург.

Високий статус заходу підтверджений широким представництвом іноземних партнерів України. У роботі форуму взяли участь Повноважний представник Президента Росії в Уральському федеральному окрузі Микола Винниченко, Надзвичайний та повноважний Посол Фінляндії в Україні Крістер Міккелсон, Надзвичайний та повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнь, посадовці та підприємці України та Російської Федерації.

Виступаючи під час відкриття заходу, Володимир Яцуба передав учасникам форуму вітання від Президента України Віктора Януковича та зазначив, що пошуки нових форм взаємодії на всіх рівнях з метою започаткування та реалізації перспективних інвестиційних проектів важливі як з точки зору стимулювання економічної активності, так і з огляду на потребу підвищення конкурентоздатності вітчизняних підприємств і не лише на внутрішньому ринку.

Спілкуючись із журналістами, Міністр зауважив, що Україна активно використовує механізми Міжрегіонального співробітництва, що активно просуває розвиток міждержавних торговельно-економічних зв`язків. Тому важливо і надалі, одночасно з реалізацією великих міждержавних проектів, зміцнювати прямі міжкоопераційні зв`язки підприємств регіонів, стимулювати регіональні еліти до розвитку взаємовигідної співпраці із урахуванням основних тенденцій розвитку територій. За словами очільника Мінрегіонбуду, віднайдені переваги механізмів міжрегіональної взаємодії, підтверджені підписанням низки взаємовигідних угод України і Росії, під час форуму будуть вивчені із застосуванням до потенціалу конкретного регіону – Запорізької області. `В силу економічної ситуації в Україні та світі інвестор сьогодні перебуває у стані постійного пошуку для вигідного використання вільних капіталів. Немає браку ресурсів. Існує лише брак досвіду для їх залучення`, – наголосив Володимир Яцуба.

Очільник Міністерства повідомив, що Мінрегіонбуд поширює серед регіонів передовий досвід щодо залучення інвестицій, який відпрацьовано в м. Києві, Чернігівській області та інших регіонах України. Розробляються дорожні карти інвесторів, які мають продемонструвати конкретні механізми та шляхи для більш ефективного залучення інвестицій. Враховуючи зазначене, облдержадміністраціям пропонується зосередити увагу на питаннях підготовки `інвестиційних проектів під ключ`, що передбачає усунення бюрократичних перешкод, виділення земельних ділянок, надання необхідних дозволів тощо. На проекти, підготовлені за такими вимогами, в першу чергу звертають увагу іноземні інвестори.

Також Володимир Яцуба підкреслив, що рівень залучення інвестиційних ресурсів багато в чому залежить від зусиль місцевої влади. І часто проблеми в цьому напрямі діяльності є прямим наслідком відсутності бачення інвестиційних переваг конкретної території у самих керівників на місцях. Водночас, характеризуючи сучасний стан інвестицій в регіонах України, Міністр зазначив, що на даний момент по Запорізькій області зростання інвестицій у основний капітал спостерігається на рівні 91,2% у відношенні до 2009 року, що разом із Житомирською областю є найкращим результатом.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8182