Науково-технічний супровід як інструмент безпеки будівельних об`єктів

Науково-технічний супровід як інструмент безпеки будівельних об`єктів

`Науково-технічний супровід як інструмент безпеки будівельних об`єктів` - під такою назвою було здійснено Доповідь Мінрегіонбуду під час пленарного засідання Міжурядової ради зі співробітництва в будівельній діяльності країн СНД, що відбулось сьогодні у Клубі Кабінету Міністрів України.

Під час доповіді, презентованої начальником управління технічного регулювання у будівництві Мінрегіонбуду України Дмитром Барзиловичем, було зроблено наголос на тому, що в умовах загальної економічної кризи зниження обсягів будівництва посилило конкуренцію серед учасників будівельного процесу і загострило проблеми будівельної галузі, досить схожі для більшості країн СНД.

Значним кроком до вдосконалення законодавчої бази в Україні стане прийняття `Містобудівного кодексу`, проект якого в першому читанні був схвалений у липні цього року. Цей Закон забезпечить зведення законодавчої бази у будівництві в єдиний документ і дозволить знизити часто використовувану учасниками будівельного ринку можливість неоднозначного трактування законодавчих вимог.

Одним із державних пріоритетів в Україні встановлено забезпечення експлуатаційної надійності об`єктів будівництва. Реалізація зазначеного пріоритету в умовах будівельного ринку можлива шляхом науково-технічного супроводу (далі - НТР), який дозволяє оптимізувати рішення по конструкціях, інженерних системах і енергоефективності, пов`язані зі складними інженерно-геологічними умовами територій забудови.

Мінрегіонбудом України затверджено та введено в дію з 1 січня 2008 року державні будівельні норми `Науково-технічний супровід будівельних об`єктів`, які дозволили формалізувати певні науково-технічні послуги. Метою цього документа є комплексне рішення нетрадиційних проблем, які можуть виникати на різних етапах життєвого циклу будівельного об`єкту.

Головним завданням НТС є забезпечення вирішення містобудівних, архітектурних, конструктивно-технічних та будівельно-технологічних питань з мінімальним ризиком помилок в умовах сучасного будівництва, за відсутності достатнього досвіду або прямих аналогів у вітчизняній та світовій практиці.

Основними видами робіт НТС є: науково-дослідні роботи, розрахунки, моніторинг технічного стану та обстеження об`єкта, прогноз, пошукові розробки технічних та будівельно-технологічних рішень, визначення характеристик будівельних матеріалів, перевірка відповідності вимогам будівельних норм та технічної документації окремих конструкцій та конструктивних рішень, інженерні вишукування та інше.

Виконувати НТС можуть безпосередньо проектувальники об`єкту або базові організації з науково-технічної діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування.

Крім підвищення рівня безпеки будівельних об`єктів та вирішення питань інноваційного характеру, НТС дозволяє узагальнювати отримані результати при його проведенні і дає можливість базовим організаціям формувати відповідні пропозиції щодо розвитку нормативної бази в будівництві. Застосування НТС можна розглядати як перспективний інструмент комерціалізації галузевої науки в умовах жорсткого обмеження бюджетного фінансування. Комерціалізація науки передбачає створення інноваційного продукту, що має відповідну вартість і попит споживачів.

Будівництво в Україні стоїть перед фактом істотних змін на науково-технологічному рівні. Україна має намір використовувати ці можливості для реалізації своїх стратегічних інтересів і вирішення наболілих питань соціального, наукового та кадрового характеру. В цих умовах НТР, вирішуючи актуальні завдання зведення будівельних об`єктів, є ринково придатним механізмом розвитку будівельної галузі.

Ще однією примітною рисою сучасного будівництва стало посилення міжнародних інтеграційних процесів, пов`язане з виходом великих закордонних компаній на будівельний ринок країн СНД. Унікальний досвід, кваліфікація персоналу і наявність сучасного обладнання створюють зарубіжним компаніям конкурентні переваги при зведенні унікальних і особливо великих будівельних об`єктів (стадіони, аеропорти, окремі висотні будівлі тощо). Проте, відсутність знань про національні традиції, кліматичні, інженерно-геологічні і нормативні особливості вимагає особливої уваги при визначенні організацій-адаптерів проектів, проходження погоджень проектних рішень у дозвільній системі, забезпеченні авторського та технічного нагляду. У цій ситуації також дієвим інструментом забезпечення надійності об`єкта є НТС.

НТС, що виконується в Україні, має різноманітні форми і в деякій мірі може розглядатись як можливість зниження експлуатаційних витрат по відношенню до постійного моніторингу за рахунок проведення вибіркових спостережень у найбільш небезпечні періоди і в найбільш уразливих місцях об`єкта.

Безумовно, НТС призводить до додаткових витрат і збільшення вартості будівництва, які можуть бути компенсовані за рахунок впровадження інноваційних технологій, підвищення якості будівництва, забезпечення високих експлуатаційних якостей об`єктів. При цьому підвищення якості та технічної надійності будівель і споруд повинно поєднуватись із мінімальними витратами на їх будівництво та експлуатацію.

Техніко-економічна ефективність виконання НТС досягається за рахунок зниження вартості матеріалів та енергетичної складової у собівартості будівельної продукції підприємств, зниження експлуатаційних витрат без зниження комфорту та рівня життя населення, зменшення залежності держави від імпорту будівельних матеріалів і паливно-енергетичних ресурсів, поліпшення екологічної обстановки.

НТС особливо масштабних і відповідальних об`єктів будівництва забезпечують базові організації Мінрегіонбуду, серед яких повною мірою відповідають сучасним вимогам до цієї інноваційної діяльності інститути, які мають тривалий досвід роботи, і усталені наукові школи.

Учасникам пленарного засідання Міжурядової ради було коротко описано конкретні приклади НТС об`єктів в Україні. Найбільш показовими серед них є такі проекти, як об`єкт `Укриття` ЧАЕС, будівництво групи висотних будівель ХК `Київміськбуд`, будівництво та реконструкція НСК `Олімпійський` до ЄВРО-2012, збереження та відновлення пам`яток історії та архітектури в м. Києві.

Наприкінці доповіді Дмитро Барзилович акцентував увагу присутніх на наступних моментах:

- на етапі формування сучасних підходів щодо забезпечення надійності та безпеки будівельних об`єктів в національній законодавчо-нормативній базі проведення НТС найбільш відповідальних об`єктів є певною державною гарантією споживача;

- в умовах обмеженого бюджетного фінансування НТС є ринково придатним механізмом розвитку будівельної науки та нормативної бази;

- існуючий досвід застосування НТС вимагає розвитку та вдосконалення, в тому числі і на міждержавному рівні, при цьому доцільним є створення міждержавної робочої групи зі сприяння розвитку НТС з урахуванням особливостей будівельних комплексів країн СНД, розвиток кооперації при оцінці результатів НТС особливо відповідальних і унікальних об`єктів, отриманих в різних країнах, стандартизація на міждержавному рівні забезпечення НТС в країнах Співдружності Незалежних Держав.

Фахівцями Мінрегіонбуду було висловлене сподівання на те, що розширення практики науково-технічного супроводу в країнах СНД і його координація в рамках Співдружності буде сприяти підвищенню ефективності реалізації цього перспективного напрямку науково-технічної діяльності.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8188