Підсумки роботи Міжурядової ради: прийняття низки рішень у галузі експертизи та кредитування у будівництві, обмін досвідом у сфері енергозбереження та використання новітніх технологій

Підсумки роботи Міжурядової ради: прийняття низки рішень у галузі експертизи та кредитування у будівництві, обмін досвідом у сфері енергозбереження та використання новітніх технологій

11 листопада 2010 року в Києві відбулось пленарне засідання Міжурядової ради зі співробітництва в будівельній діяльності країн СНД, під час якої національні делегації зробили доповіді та внесли свої пропозиції щодо подальшої співпраці країн-учасниць у сфері будівництва та регіонального розвитку.

За результатами засідання його учасниками було прийнято низку важливих рішень. Досягнута домовленість про створення Міждержавної науково-технічної комісії по стандартизації, технічному нормуванню та оцінці відповідності у будівництві, обрано її голову та трьох заступників (від української сторони було запропоновано та підтримано в якості заступника голови начальника управління технічного регулювання у будівництві Мінрегіонбуду України Дмитра Барзиловича). Російська сторона взяла на себе відповідальність за координацію роботи із забезпечення взаємного визнання у представлених країнах висновків експертизи у будівництві. Сторони затвердили робочий план наступного засідання Міжурядової ради зі співробітництва в будівельній діяльності країн СНД, що відбудеться у травні 2011 року у Астані. Мінрегіонбуду України доручено підготувати до ХХХІ засідання Міжурядової ради в Астані доповідь `Розвиток і вдосконалення нормативно-правової бази у сфері забезпечення енергоефективності будівель`.

Рішеннями Міжрегіональної ради заплановано взяти до відома і схвалити основні положення доповіді `Науково-технічний супровід як інструмент безпеки споруджених об`єктів` та рекомендувати країнам-учасницям Співдружності Незалежних Держав використовувати відповідний досвід України, взяти до відома інформацію про Угоду про основи гармонізації технічних регламентів держав - учасників СНД, рекомендувати органам управління будівництвом країн-учасниць СНД обрати доступні для них форми роботи щодо приєднання країн до зазначеної Угоди. Передбачено внесення змін та схвалення низки документів, що регламентують питання взаємодії країн СНД у галузі кредитування будівництва, придбання та ремонту житла, обміну інформацією за різними напрямками, вирішення проблеми енергозбереження у будівництві тощо.

Керівникам органів управління архітектурної та містобудівної діяльності країн СНД рекомендовано в якості першочергових завдань продовжити формування та вдосконалення законодавчої та нормативної бази і активізувати діяльність з розробки генеральних планів міст та іншої містобудівної документації з урахуванням національних особливостей містобудівної політики в кожній державі.





Тези доповідей учасників Міжурядової ради



Заступник Міністра регіонального розвитку Російської Федерації Костянтин Королевський висловив готовність поділитись із колегами досвідом реалізації будівельних програм своєї країни. За його словами, на сьогодні Російська Федерація вводить в експлуатацію близько 60 млн. квадратних метрів житла на рік. До 2020 року планується збільшити ці обсяги до 140 млн. Міністерством реалізується низка ініціатив, спрямованих на запуск механізмів саморегулювання, територіальне планування, актуалізацію нормативної бази, та ліквідацію адміністративних бар’єрів у будівництві. Також Костянтин Королевський повідомив, що російською стороною було підготовлено програму гармонізації нормативних вимог у будівництві, зауваження, побажання та експертна оцінка якої фахівцями з країн СНД допоможе прискорити відповідну роботу.

Надзвичайно корисним може також бути досвід Російської Федерації у сфері малоповерхового будівництва з використанням новітніх технологій. Голова російської делегації повідомив, що з метою подолання наслідків нещодавніх пожеж у країні було за 2 місяці зведено 140 тис. квадратних метрів житла із забезпеченням соціальної інфраструктури, інженерних комунікацій та будівництвом доріг.



Міністр архітектури та будівництва Республіки Білорусь Олександр Селезньов у своїй доповіді зазначив, що завдяки усвідомленню керівництва країни стратегічної ролі і пріоритетного значення будівельної галузі для розвитку економіки і відповідним зусиллям керівництва країни у кризовий 2009 рік Республіка побудувала на 1 млн. квадратних метрів більше житла, ніж у 2008 році. Нині в країні триває масштабна модернізація будівельних потужностей. Всі міські поселення забезпечено генеральними планами. Водночас, реалізується ініціатива з надання жителям великих та малих міст кредитів з метою забезпечення житлом на 20 років із процентною ставкою 5% та на 40 років із ставкою 1% відповідно.



Директор Агенства по будівництву та архітектурі при Уряді Республіки Таджикістан Абдувалі Комілов поділився з учасниками засідання досвідом будівництва об’єктів з метою забезпечення енергетичної незалежності країни, а в.о. Міністра будівництва та регіонального розвитку Республіки Молдова Анатолій Золотков виступив із аналізом кредитної політики у сфері будівництва країн СНД.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8190