Податок на нерухомість в новій редакції

Податок на нерухомість уточнили і відредагували. Правки в новий проект з`явилися сьогодні, 15 листопада, на сайті Верховної Ради України. Текст проекту Податкового кодексу N7101-1, підготовлений до другого читання і чітко роз`яснює: хто і за що буде платити податок на нерухомість, а також визначає можливі пільги.


Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової нерухомості.


Визначення платників податку в разі перебування об`єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

а) якщо об`єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
б) якщо об`єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не розділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом `;
в) якщо об`єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності декількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.


Що не обкладають?


Не є об`єктом оподаткування:

а) об`єкти житлової нерухомості, що знаходяться у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
б) об`єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження і безумовного (обов`язкового) відселення, визначених законом;
в) будинки дитячих будинків сімейного типу;
г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об`єкта на одного платника податків.
г) об`єкти житлової нерухомості, що належать сім`ям, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного такого об`єкта на сім`ю;
д) гуртожитку.



У разі наявності у платника податків декількох об`єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо по кожному з таких об`єктів.


Ставка податку


Ставки податку будуть встановлюватися сільським, селищним або міським радою в наступних розмірах за 1 кв. метр загальної площі об`єкту житлової нерухомості:


для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв. метрів, і житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставка податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року; для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв. метрів, і житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку складає 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.



Пільги зі сплати податку


Згідно новому Кодексу, база оподаткування об`єкти житлової нерухомості, в якому фізична особа-платник податків зареєстрований у встановленому законом порядку, зменшується:

а) для квартири - на 120 кв. метрів;
б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.


За рішенням сільської, селищної чи міської влади від оподаткування є повністю або частково можуть звільнятися:

а) прибудови до житлових будинків, які використовуються для утримання домашніх птахів і тварин;
б) прибудови до житлових будинків, які використовуються для зберігання садово-господарського інвентарю;
в) гаражі (вбудовані в підвальні приміщення житлових будинків або прибудовані до них);
г) підвальні приміщення;
г) горища;
д) старі та аварійні будинки.



Податок сплачується за місцем знаходження об`єкту оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8197