Ціни на плоский прокат виробництва СНД близькі до крайньої точки спаду, за яким потрібно буде підвищення

Ціни на плоский прокат виробництва СНД близькі до крайньої точки спаду, за яким потрібно буде підвищення

В останні півтора місяці ціни на сляби і плоский прокат російського і українського виробництва безперервно знижувалися. Через низький попит на напівфабрикати і листову сталь у країнах Східної Азії, Європи і Близького Сходу постачальникам доводилося йти на поступки, поступово зменшуючи вартість своєї продукції.
Зокрема, до кінця першої половини листопада котирування на сляби виробництва СНД опустилися до $ 500-530 за т FOB у порівнянні з близько $ 550 за т FOB в середині вересня. Експортери змушені подаватися тиску з боку східно-прокатних компаній, збиваючи ціни на напівфабрикати через здешевлення гарячого прокату в країнах регіону. На початку листопада поставки слябів на Далекий Схід здійснювалися на рівні $ 565-585 за т CFR, але тепер споживачі відмовляються купувати цю продукцію дорожче $ 570 за т CFR.
У кінці жовтня - початку листопада російські компанії пропонували до Індії і Південно-Східну Азію гарячекатані рулони. При цьому, ціни поступово опускалися від $ 630-640 до $ 615-625 за т CFR, проте угод практично немає. Покупці вважають ці котирування занадто високими, збиваючи ціни до менш $ 600 за т CFR.
Попит на листову сталь з СНД протягом першої половини листопада був дуже слабким, а в кінці минулого тижня взагалі припинився у зв`язку з відзначаються в ці дні мусульманським святом Курбан-Байрам. До цього більшість російських і українських експортерів плоского прокату знизили грудневі котирування на $ 20-40 за т. При цьому, російська і українська продукція практично зрівнялася в ціні. Компанії з обох країн пропонують гарячекатані рулони в країни Близького Сходу за $ 550-590 за т FOB, холоднокатані рулони, як більш стійкі, котируються на рівні $ 690-710 за т FOB. За словами трейдерів, у першій половині листопада практично припинила закупівлі листової сталі з СНД Туреччина, де дистриб`ютори поки віддають перевагу продукції місцевих заводів, які продають гарячий прокат по $ 610-640 за т EXW (без ПДВ).
Російські компанії ще в жовтні вичерпали квоту на поставку гарячекатаних рулонів в ЄС. Українські металурги через загальний спад на європейському ринку знизили свої котирування до $ 610-630 за т DAF. При цьому, як повідомляє українське Міністерство промисловості, незважаючи на те, що Україна є членом СОТ, фактично поставки українського прокату в ЄС квотуються, а у відповідь на прохання про розширення квоти європейські представники пригрозили порушенням антидемпінгових позовів.
Тим не менш, видається, що головні труднощі виробників плоского прокату в країнах СНД скоро залишаться позаду. У Східній Азії на початку першого кварталу 2011 року очікується збільшення вартості залізної руди, яка, до речі, в даний час досягла на спотовому ринку максимального рівня за останні півроку. У зв`язку з цим мають подорожчати і сляби. Деякі компанії вже заявляють, що в січні піднімуть ціни на напівфабрикати на $ 20 за т.
На наступному тижні, після закінчення свят, повинні повернутися на ринок і близькосхідні покупці. В останні півтора-два місяці споживачі практично не здійснювали великих закупівель, в результаті складські запаси в регіоні знаходяться на низькому рівні. Деяка активізація може відбутися в грудні і на європейському напрямку. Місцеві компанії прагнуть проводити старий рік з мінімальними резервами, але із січня, на думку аналітиків, почнуть потроху поповнювати резерви.
Звичайно, розраховувати на значний підйом у найближчі місяці не доводиться. Але, принаймні, ціни на плоский прокат перестануть знижуватися і повільно підуть у ріст.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8203