На `Олімпійському` встановлюють унікальну каналізацію

На `Олімпійському` встановлюють унікальну каналізацію

На НСК `Олімпійський` триває монтаж першої в Україні вакуумної системи збору та відведення стічних вод. На сьогодні виконано 30% від загального обсягу робіт. У світі подібні системи використовуються вже понад 40 років, в Україні ж вакуумна каналізація встановлюється вперше, повідомляє прес-служба НСК.

Високий рівень ґрунтових вод під стадіоном не дозволяє прокласти труби самопливної каналізації, а міський колектор, куди мають стікати відходи, взагалі розташований вище рівня деяких приміщень НСК `Олімпійський`. Прокладку труб `класичної` каналізації також унеможливлюють деякі будівельні конструкції стадіону.

З метою уникнення недоліків самопливної системи водовідведення генеральним проектувальником стадіону компанією GMP було прийнято рішення застосувати на НСК `Олімпійський` систему вакуумної каналізації, яка повністю відповідає міжнародним вимогам.
Діаметр вакуумних трубопроводів – лише 50-100 мм.

`Вакуумна технологія є дуже гнучкою при проходженні будівельних конструкцій та суміжних інженерних частин проекту. Вона дозволяє прокласти каналізаційні мережі незважаючи на високий рівень ґрунтових вод, складність архітектури стадіону, розташування санітарних кімнат. Перевагами даної системи також є застосування труб меншого діаметру та можливість прокладки трубопроводів в суворо обмеженому архітекторами висотному коридорі`, – розповідає архітектор генпроектувальника стадіону компанії GMP Роман Хепп.

Система вимагає висококваліфікованого підходу до її розробки та встановлення. Тому генпідрядник з виконання інженерних робіт на стадіоні, компанія `АК Інжинірінг`, зупинив свій вибір на німецькій компанії Roediger vacuum GmbH, яка має багаторічний досвід у проектуванні систем каналізації для складних архітектурних споруд.

Модульна вакуумна станція за допомогою вакуумних насосів створює від’ємний тиск (близько -0,6 бар). `Компанія Roedriger vacuum GmbH є лідером у вакуумних технологіях і має 40-річний досвід встановлення вакуумних систем на більш ніж 1000 об’єктах у всьому світі. Компанія запропонувала рішення, яке задовольняло усі вимоги, поставлені генпроектувальником. Було розроблено систему вакуумної каналізації, що здатна обслуговувати 69 тис. глядачів, при цьому є економною, простою в обслуговуванні та може бути законсервованою у міжматчевий період`, – пояснює Сергій Дуда, керівник відділу інженерних комунікацій генпідрядника ТОВ `АК Інжинірінг`.

Оскільки, система вакуумної каналізації є економною, вона гарантує максимальну експлуатаційну безпеку з мінімальними витратами енергії. Рухомі частини системи мають високу стійкість до термічних навантажень і працюють навіть за температури -30 ºС.

`Застосування на головній футбольній арені Євро–2012 вакуумної системи каналізації зменшить використання води на 80%. Вакуумні туалети потребуватимуть для зливу всього 1 літр води у порівнянні із звичайними туалетами, які витрачають від 8 до 9 літрів води`, – каже Геро Штайгервальд менеджер проекту та представник компанії-постачальника Roediger vacuum GmbH.

Система вакуумної каналізації на НСК `Олімпійський` обслуговуватиме 1040 туалетів в 45 санвузлах, розрахованих на обслуговування 69 тис. глядачів.

У всьому світі за останні 40 років встановлено більше 1000 вакуумних систем. Це такі проекти, як трек для перегонів Формули-1 в Шанхаї, система збору та очищення стічних вод для Palm Island Jumeirah в Дубаї, Олімпійський центр мореплавання в Афінах, споруда центрального вокзалу у Франкфурті на Майні, новий аеропорт в Порто (Португалія).

http://ukraine2012.gov.ua/
Ідентифікатор: 8202