Сергій Тігіпко: Дерегуляція будівельної сфери сприятиме здешевленню житла та покращить інвестиційний клімат у країні

Сергій Тігіпко: Дерегуляція будівельної сфери сприятиме здешевленню житла та покращить інвестиційний клімат у країні

Радикальне спрощення дозвільних і погоджувальних процедур у будівництві значно підвищить інвестиційну привабливість України і надасть імпульс для розвитку всієї економіки. Про це Віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко заявив під час наради з розгляду законопроекту `Про регулювання містобудівної діяльності`, яка пройшла під його головуванням за участі представників профільних міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій та будівельних компаній України.

`Спрощення дозвільно-погоджувальної системи в будівництві є надзвичайно важливим етапом реформування економіки країни. За дослідженнями Світового Банку, Україна сьогодні займає 181 позицію зі 183 країн світу в рейтингу виділення землі під будівництво й отримання дозволів на його проведення. Ситуацію потрібно змінювати: ми повинні розробити одну із кращих серед сусідніх країн законодавчу базу з питань будівництва. Потрібно мінімізувати дозвільні процедури. Жодних зайвих регуляцій не повинно бути, адже нинішня надмірна зарегульованість будівельного ринку зумовлена насамперед корупцією`, - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Серед головних переваг нового законопроекту Сергій Тігіпко назвав суттєве скорочення кількості дозвільних процедур – з 93 до 23, а також часу їх проходження - з 415 днів до 60. `Розвиток будівельної галузі призведе також до пожвавлення у цементній промисловості, металургії, транспортних перевезеннях, забезпечить створення нових робочих місць`, - наголосив урядовець.

На думку Сергія Тігіпка, прийняття закону дозволить значно зменшити кількість корупційних проявів у будівництві, сприятиме здешевленню собівартості житла та залученню додаткових інвестицій у країну. Таким чином, спрощення дозвільно-погоджувальної системи в будівництві може кардинально покращити позицій України в міжнародних інвестиційних рейтингах. Віце-прем’єр-міністр оголосив про початок обговорення законопроекту і запропонував представникам бізнесу подавати свої пропозиції щодо удосконалення документу

Раніше під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Сергія Тігіпка для удосконалення законодавства у будівельній сфері було створено робочу групу, до якої входять представники профільних міністерств та відомств, будівельних асоціацій та об’єднань, а також експерти USAID, які відпрацьовували реформу будівельної галузі в Грузії.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8209