Європейські компанії підвищують ціни на сталеву продукцію
Віктор Тарнавський

Європейські компанії підвищують ціни на сталеву продукцію

Стан економіки більшості країн Євросоюзу залишається несприятливим. Зростання ВВП в 27 країнах ЄС склав у третьому кварталі всього 0,4%, причому на цей раз навіть `літній лідер` Німеччина продемонструвала дуже низькі результати. Обсяги продажів легкових автомобілів у жовтні виявилися на 16,6% менше, ніж за той же період минулого року, а результат за десять місяців був на 5,5% гірше, ніж у 2009 році. А ще ж недавно автомобілебудування вважалося однією з найбільш благополучних галузей у регіоні.
Останнім часом в центрі уваги європейських фахівців виявився ірландський криза. Уряд країни був вимушений націоналізувати три великих банки, а загальні витрати на відновлення фінансової системи країни оцінюються в 45 млрд. євро - майже 30% ВВП. Через це дефіцит бюджету в Ірландії досяг неймовірного значення в 32%. Поки ірландські влади заявляють, що вони впораються без підтримки з боку центральних органів Євросоюзу, але в Брюсселі все активніше обговорюють можливість надання допомоги. Експерти турбуються, що Ірландії загрожує фінансовий крах, а тоді під загрозою опиняться такі країни як Португалія і Іспанія.
Природно, все це робить негативний вплив на регіональний ринок сталі. За перші три квартали поточного року виплавка сталі до ЄС, за даними World Steel Association, склала 129,8 млн. т, на 18,4% менше, ніж за той же період 2008 року. При цьому, на думку ряду фахівців, в регіоні налічується від 40 млн. до 90 млн. т на рік надлишкових потужностей. Через труднощі зі збутом корпорація Arcelor Mittal нещодавно повідомила про зупинку на невизначений термін трьох доменних печей на заводах в Німеччині, Франції та Румунії.
Тим не менш, в останні тижні європейські металургійні компанії почали піднімати ціни на свою продукцію. Найбільше подорожчав довгомірний прокат. Котирування на арматуру, що складали на початку місяця близько 410 євро за т EXW у країнах півдня Європи, підскочили до 450-470 за т EXW. Arcelor Mittal повідомила про збільшення вартості профілів на 25 євро за т в жовтні і ще на 50 євро за т в січні. На ринку плоского прокату спотові ціни додали близько 10 євро за т в порівнянні з крайньою точкою спаду на початку листопада. Так, наприклад, гарячекатані рулони пропонуються по 450-500 євро за т EXW зі зростанням ціни з півдня на північ Європи, а базові ціни на оцинковану сталь знову подолали рубіж 550 євро за т EXW.
Втім, ринкова ситуація для європейських металургів, дійсно, покращилася. Перш за все, в листопаді почав збільшуватися обсяг продажів. Складські запаси у споживачів і дистриб`юторів скоротилися до мінімального рівня, після чого видимий попит став більш-менш відповідати реальному. Причому, на думку аналітиків, в грудні покупці почнуть збільшувати запаси, укладаючи більше угод з поставкою матеріалу в січні-лютому.
Перестав рости і курс євро, з початку місяця втратив по відношенню до долара близько 5 центів. Ослаблення євро підвищило конкурентоспроможність європейських виробників, у яких відпала потреба постійно знижувати ціни в суперництві з дешевим імпортом. Українські гарячекатані рулони в даний час котируються в країнах Східної Європи на рівні 450-475 євро (близько $ 610-640) за т CFR / DAF, що лише трохи поступається пропозиціям місцевих постачальникам, хоча за товстолистової сталі розрив більш значний: 500-530 євро за т CFR / DAF для української продукції проти 560-590 євро за т CFR для місцевої. У будь-якому випадку, цей розрив уже не здається нездоланним.
Нарешті, остаточно стабілізувався ринок в секторі довгомірного прокату. Європейські компанії скоротили випуск цієї продукції відповідно до реальних потреб і тим самим ліквідували надлишок пропозиції. Досягнутий баланс дав їм можливість підвищити ціни відповідно з подорожчанням металобрухту. За словами металургів, вони будуть намагатися продовжувати підйом і взимку незважаючи на наступаючий сезонний спад у будівельній галузі.
Отже, якщо на початку листопада більшість європейських аналітиків були налаштовані песимістично, не виключаючи зниження середніх по регіону цін на гарячий прокат до 450 євро за т EXW і менш, то тепер їх очікування вже більш сприятливі. На їхню думку, крайня точка спаду вже пройдена, і до кінця року можна розраховувати на незначне підвищення цін.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8214