Інвестори готові вкладати кошти в комерційну нерухомість

Інвестори готові вкладати кошти в комерційну нерухомість

60% інвесторів висловили намір розширювати свої портфелі на ринку комерційної нерухомості України протягом наступних 12 місяців, 31% мають намір зберегти на поточному рівні. Тільки 9% з них висловили бажання скоротити свої портфелі. Такі результати дослідження настроїв глобальних інвесторів, яке проводила компанія Colliers International.


Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі компанії, понад 90% інвесторів повідомили про плановане розширення портфеля об`єктів протягом року або ж збереженні його на існуючому рівні. `Більшість ринків комерційної нерухомості в усьому світі пройшли нижню піку і знаходяться на стадії росту`, - так вважає більшість інвесторів, опитаних у 3 кварталі 2010 року в рамках Глобального дослідження настроїв інвесторів, проведеного компанією Colliers International.


Розширення портфелів


60% інвесторів висловили намір розширювати свої портфелі протягом наступних 12 місяців, 31% мають намір зберегти на поточному рівні. Тільки 9% висловили бажання скоротити свої портфелі.


`Велика частина результатів даного дослідження говорить про зростаючий оптимізм на глобальному ринку нерухомості`, - говорить виконавчий президент Colliers International Джеймс Хорн.


За його словами, незважаючи на те, що поточні настрої інвесторів відрізняються в залежності від регіону, переважна більшість респондентів вважає, що ринок буде на підйомі через 1 рік. Додатковий оптимізм вносить думку 75% респондентів про те, що друга хвиля кризи малоймовірна ..


Більшість інвесторів, охочих розширити свої портфелі, планують зробити це на локальних ринках, але 30% готові розглядати зарубіжні ринки. Для порівняння, у попередньому дослідженні в 1 кв. 2010 року тільки 20% респондентів були зацікавлені в інвестуванні за межі своїх локальних ринків. Найбільш часто згадувані ринки для зарубіжного інвестування - Нью-Йорк, Чикаго, Сан-Франциско, Вашингтон, Лондон, Сідней, Сінгапур і Гонконг. Деякі з ринків, що розвиваються були також названі як привабливі для інвестування, серед них: Польща, Україна та Бразилія.


Кредитне фінансування


Щодо ситуації з фінансуванням думки різняться. Близько половини (44%) респондентів вважають, що зараз легше отримати кредитне фінансування, ніж рік тому, при цьому 36% відзначає, що ситуація із залученням позикового фінансування ускладнилася. Думки розійшлися і відносно вартості позикового фінансування: більше половини респондентів (56%) вважає, що вартість залишилася такою ж або знизилася в порівнянні з ситуацією 12 місяців тому, 44% стверджує, що вартість збільшилася за останні 12 місяців. У порівнянні з результатами опитування першого кварталу, проте, кредитне фінансування сприймається як більш доступне.


У перспективі найближчих 12 місяців, 8 з 10 респондентів очікують збільшення доступності позикового фінансування або збереження на тому ж рівні. Кількість респондентів, які вважають, що вартість фінансування зросте в найближчі 12 місяців, дещо зменшилася в порівнянні з результатами опитування в 1 кварталі 2010р. (44% очікують збільшення зараз проти 52% 6 місяців тому).


Деякі підсумки опитування івестоторов:


• У Західній Європі 62% респондентів планують інвестувати за кордон - суттєве збільшення в порівнянні з 30%, зафіксованими в 1 кварталі 2010 р.
• Істотно зросла частина інвесторів США (65%) відзначили, що розглядають продаж нерухомості в наступному році (у порівнянні з 23% в 1 кварталі 2010р.)
• 73% азіатських інвесторів чекають розширення своїх портфелів у перспективі 12 місяців - 65% в 1 кварталі 2010р.
• 63% інвесторів з Близького Сходу і Африки мають намір активно знижувати ризиковість своїх портфелів нерухомості. 25% інвесторів згадали диверсифікацію портфеля як заходи щодо зниження ризиків.
• У Центральній і Східній Європі географія інвестування є досить різноманітною, при цьому Варшава однозначно залишається найбільш популярним напрямком, особливо в офісному сегменті. Серед інших пріоритетних напрямків інвестори називають Київ, Прагу, Москву і Бухарест.


Керуючий директор Colliers International в Україні Олександр Носаченко, коментує: `Протягом III кварталів 2010 року спостерігається поступове відновлення інтересу до ринку комерційної нерухомості України. Незважаючи на те, що кількість якісних активів, доступних для придбання, як і раніше залишається дуже обмеженим, ринок побачив перші великі трансакції. Основний інтерес представляє собою торговельна нерухомість. Обнадійливі макроекономічні прогнози, відносно стабільна політична ситуація, а також стійкий попит з боку орендарів, низька вакантність і досить високий рівень орендних ставок є основними передумовами для зацікавленості саме в цьому сегменті комерційної нерухомості. Зокрема були укладені 2 великі угоди про партнерства (OLEDO - Sky Mall, DUPD - Arricano,), у будівництво ТРЦ Ocean Plaza увійшов фінансовий партнер, також відбулася продаж великого земельної ділянки в центральній частині міста для будівництва ТРЦ. Крім вже завершених трансакцій на ринку торговельної нерухомості в найближчій перспективі можуть бути фіналізовано нові угоди.


При цьому основна проблема на ринку все та ж - недостатні обсяги позикового проектного фінансування за прийнятними для девелоперів умов. Це призводить до того, що більша частина нині споруджуваних об`єктів фінансується власними засобами девелоперів / інвесторів. Справедливим також буде відзначити, що поступово ситуація з позиковим банківським фінансуванням поліпшується і вже ряд девелоперів ведуться предметні переговори з банками. Зокрема, гарним сигналом для ринку стало відкриття кредитної ліній для завершення будівництва одного їх крупних комплексів у Києві (МФК `Торонто` - Банк Кіпру).


Позитивні тенденції дозволяють припустити, що український ринок комерційної нерухомості минув нижчу точку і повільно переходить у фазу відновлення. Більшість учасників ринку сходяться на думці, що ставки капіталізації на кращі і найменш ризикові активи будуть скорочуватися під впливом зростаючого попиту і в 2011 році будуть перебувати в діапазоні 10-13%.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8219