У Східній Азії почав збільшуватися попит на листову сталь

У Східній Азії почав збільшуватися попит на листову сталь

Майже з початку осені на східноазіатському ринку стали зберігалася низька ділова активність. Рясні літні закупівлі призвели до того, що у дистриб`юторів і кінцевих споживачів скупчилися великі запаси сталевої продукції. Обсяги нових продажів різко скоротилися, однак виробники, тим не менш, не пішли на зниження цін.
З одного боку, цьому перешкоджала вельми висока вартість сировини: на початку листопада спотові котирування на залізну руду при поставках до Китаю ледь не досягли $ 170 за т CIF - найвищого рівня за останні півроку. З іншого боку, на ціни в регіоні справив значний вплив валютний фактор. Внаслідок підвищення курсів місцевих валют по відношенню до американського долара внутрішні ціни, виражені в юанях, тайванських доларах, ієнах і вонах, виявилися значно вище експортних. У результаті виробники зосередилися на забезпечення національних споживачів, не приділяючи особливої уваги експорту.
Котирування, при цьому, залишалися на досить високому рівні - принаймні, вище, ніж готові були платити споживачі, які вимагали досить серйозних поступок. Так, наприклад, індійські та в`єтнамські трейдери вважали надто високими китайські гарячекатані рулони, один час пропонувалися за $ 585-595 за т CFR. Втім, якраз саме в Індії та В`єтнамі внутрішні ціни в жовтні падали.
До кінця першої половини листопада азіатські споживачі використовували велику частину накопичених раніше запасів. До того ж, підвищення цін на плоский прокат у США та Європі показало їм, що розраховувати на продовження спаду більше не доводиться. Внаслідок цього попит, що знаходився в регіоні на низькому рівні протягом трьох місяців, пішов на підвищення.
Поки що відновлення продажів не призвело до зростання цін. Навпаки, деяким компаніям довелося піти на зниження своїх `віртуальних` котирувань до більш реального рівня. Так, наприклад, японські експортери погодилися на зменшення вартості гарячекатаних рулонів при поставках у Корею до $ 630-650 за т FOB, хоча раніше пропонували цю продукцію за $ 650-680 за т FOB. Тайванська компанія China Steel заявила, що знизить внутрішні ціни на толстолістовую сталь на еквівалент $ 45-50 за т в січні-лютому, щоб конкурувати з китайською продукцією, яка пропонується по $ 620-630 за т CFR. Судячи з усього, на аналогічні кроки доведеться піти і корейським компаніям. Зараз корейські дистриб`ютори закуповують у великих обсягах китайську комерційну толстолістовую сталь за ті ж $ 620-630 за т CFR, китайські і російські гарячекатані рулони по $ 600-620 за т CFR. Навіть з урахуванням всіх витрат на розмитнення і доставку ця продукція обходиться кінцевим покупцям на $ 50-80 за т дешевше, ніж місцева.
Поки попит у країнах Східної Азії ще не відновився до річного рівня. Так, ще кілька місяців поза ринком буде знаходитися В`єтнам, де запаси прокату ще занадто великі. Серйозною проблемою стає надлишок пропозиції товстолистової сталі, що виник внаслідок запуску в цьому році нових прокатних станів у Кореї. Все це, без сумніву, буде стримувати зростання цін в регіоні. Тим не менш, ринок явно прийшов в рух.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8225