Виробництво сталі в жовтні знову пішло в ріст

Виробництво сталі в жовтні знову пішло в ріст

Як повідомляє World Steel Association (WSA), світове виробництво сталі в жовтні 2010 року склало 117,6 млн. т, що на 4,6% перевищує показники попереднього місяця. Спад у світовій металургійній промисловості, що тривав чотири місяці поспіль, завершився підйомом. Всі найбільші виробники сталі, які посідають перші двадцять місць у світовому рейтингу, за винятком США і Росії, збільшили випуск в порівнянні з попереднім місяцем. Завантаження виробничих потужностей зросла в жовтні до 75,4%, тоді як у вересні цей показник становив 74,8%.
Найбільш вагомим в абсолютному значенні виявився внесок Китаю, де зростання в порівнянні з вереснем склав майже 2,4 млн. т. Хоча китайські компанії ще досить далекі від рівня другого кварталу поточного року, в цілому галузь долає наслідки вересневої кампанії зі зниження енергоємності ВВП. Обмеження поширюються на менше число заводів, а стрибок цін на сталь у першій половині листопада, очевидно, буде сприяти подальшому розширенню виробництва. За даними китайської металургійної асоціації CISA, в першу декаду листопада середньоденна виплавка сталі в країні зросла на 2% в порівнянні з третьою декадою жовтня.
З усіх регіонів найбільший приріст у жовтні в порівнянні з вереснем (на 7,7%) дали країни Євросоюзу, які показали найкращий результат з травня поточного року. Однак, судячи з усього, надалі європейські металурги будуть змушені зменшити оберти. Економіка регіону знаходиться в депресивному стані, а недавнє рішення керівництва Євросоюзу про надання Ірландії фінансової допомоги на 100 млрд. євро, очевидно, тільки посилить негативні очікування. У середині листопада корпорація Arcelor Mittal повідомила, що до кінця року зупинить три доменні печі на своїх заводах у Європі на додаток до трьох, які були виведені з ладу протягом літа. Крім того, припиниться випуск прокату на трьох виробничих лініях. Аналогічно збирається діяти компанія US Steel. Найближчим часом вона має намір повністю припинити виплавку сталі на своєму комбінаті в Сербії, зосередивши потужності на словацькому підприємстві US Steel Kosice.
За підсумками перших десяти місяців поточного року обсяг виробництва сталі в ЄС на 17,3% поступається показникам аналогічного періоду дворічної давності. Значне відставання зберігається і в ряді інших країн і регіонів. Так, американська сталеливарна промисловість йде з відставанням на 18,8% від графіка 2008 року, японська - на 10,7%. Менше, ніж до кризи випускають сталевої продукції також Росія (на 9,2% менше, ніж у січні-жовтні 2008 року) та Україні (на 19,4%). Безумовно, в листопаді-грудні це відставання скоротиться, оскільки базою для порівняння стануть кризові останні місяці 2008 року, але в цілому металургійна галузь багатьох країн ще далека від відновлення докризового рівня.
У цілому, за даними WSA, в січні-жовтні 2010 року світове виробництво сталі склало 1164,7 млн. т. Це на 18,8% більше, ніж за той же період 2009 року і на 2,8% більше, ніж у 2008 році. Якщо вивести за дужки Китай, картина вийде більш контрастна. У країнах `решти світу` зростання в порівнянні з першим десятьма місяцями минулого року збільшиться до 25,7%, а відставання від того ж періоду дворічної давності буде дорівнювати 9,6%. У Китаї за десять місяців було виплавлено 524,8 млн. т сталі, на 11,3% більше, ніж рік тому, і на 23,5% більше, ніж у січні-жовтні 2008 року.
Окрім Китаю, стабільно нарощує обороти Індія, за підсумками десяти місяців практично зрівнятися з Росією за обсягом виробництва сталі. З великих виробників сталі перевищили показники дворічної давності Корея і Туреччина. Обидві країни встановили у жовтні 2010 року абсолютні рекорди за обсягом виплавки сталі за місяць. І там і там це пов`язано з недавнім введенням в дію нових великих заводів. Також збільшили виробництво країни Близького Сходу - Іран, Саудівська Аравія і Катар.
Судячи з усього, в останні два місяці 2010 року світовий обсяг виробництва сталі буде рости, хоча менш високими темпами, ніж у жовтні. Галузь будуть гальмувати, перш за все, Євросоюз, а також США, де з-за слабкого попиту ряду компаній довелося знизити завантаження потужностей. Тим не менш, черговий спад на світовому ринку сталі вже пройдено, попит починає відновлюватися після тривалого періоду скорочення складських запасів. Так що, металурги можуть знову розширювати випуск, не дуже побоюючись перевиробництва.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8230