Близькосхідний ринок довгомірного прокату зберігає пасивність, але постачальники сподіваються на його активізацію в грудні

Близькосхідний ринок довгомірного прокату зберігає пасивність, але постачальники сподіваються на його активізацію в грудні

Всупереч прогнозам близькосхідний ринок довгомірного прокату після Курбан-Байрама (16 листопада) так і не прокинувся від сплячки. Турецькі компанії, що спробували було підняти ціни на арматуру до $ 610-620 за т FOB, повідомляють, що попит залишається на мінімальному рівні, а в країнах Перської затоки - практично нульовий. Нечисленні угоди укладаються з розрахунку не більше $ 610 за т FOB. При цьому, якщо в першій половині листопада підвищену активність виявляли Іран і Ірак, то тепер і вони практично не виділяються на загальному тлі.
За словами аналітиків, запаси прокату в близькосхідних країнах не дуже великі, але говорити про який-небудь дефіциті не доводиться. Дистрибуторські компанії, як правило, набувають дрібними партіями продукцію місцевого виробництва. При цьому, вартість арматури в ОАЕ не перевищує $ 620-630 за т з доставкою, так що турецька продукція на цьому тлі виглядає неконкурентоспроможною.
За даними турецьких статистичних органів, за перші дев`ять місяців національні металургійні компанії змогли експортувати в країни Близького Сходу та Північної Африки трохи більше 3,1 млн. т арматури - на 47% менше, ніж за той же період минулого року. Виробники намагаються компенсувати ці втрати за рахунок розширення поставок у США, країни Південної Америки (зокрема, Бразилію) і Південно-Східної Азії, але заміна явно не виглядає адекватною. У січні-вересні турецькі компанії змогли поставити за кордон (за всіма напрямами) менше 4,5 млн. т арматури, спад у порівнянні з аналогічним періодом річної давності склав 37%.
Російські та українські компанії також відзначають погіршення кон`юнктури на ринку заготовок. Попит на цю продукцію в першій половині листопада підтримувався, насамперед, завдяки Ірану, але в другій половині місяця обсяг закупівель значно скоротився. Щоправда, виробники встигли розпродати більшу частину грудневої продукції і приймають тепер замовлення на січень. У середині листопада ціни на заготовки вказувалися, при цьому, в інтервалі $ 560-570 за т FOB порти Азовського і Чорного морів, але в останні дні постачальникам довелося трохи опустити котирування до $ 560-565 за т FOB. На Каспії російські заготівлі пропонуються, приблизно, по $ 575-585 за т FOB.
Низький попит змусив зменшити ціни і постачальників довгомірного прокату. Вартість української та російської арматури складає в даний час $ 580-600 за т FOB, при поставках у східноєвропейські країни - $ 580-595 за т CFR / DAF. Катанка знаходиться на рівні $ 600-610 за т FOB (або DAF для Європи).
Судячи з усього, найближчим часом ринок заготовок візьме паузу. Попит з боку Ірану, де ажіотаж на ринку конструкційної сталі припинився, а ціни йдуть під ухил, принаймні, до початку наступного року буде вельми скромним. Зростання цін на металобрухт в Туреччині загальмувався, що сприятиме стабільності котирувань на напівфабрикати.
У відношенні довгомірного прокату поки зберігається невизначеність. Турецькі металургійні компанії все ще не втратили віру в те, що близькосхідні покупці рано чи пізно будуть змушені вдатися до імпорту. За даними Deloitte Middle East, до кінця року тільки в країнах Перської затоки повинні бути затверджені будівельні проекти загальною вартістю понад $ 70 млрд., а в 2011 році в Саудівській Аравії стартують проекти на $ 86,5 млрд. і в ОАЕ - більш ніж на $ 80 млрд . У 2009-2010 роках будівельна галузь регіону перебувала в депресивному стані, але за цей час у країнах Затоки накопичилося багато відкладених проектів в сферах інфраструктури, промисловості та житлового будівництва, які так чи інакше необхідно буде реалізувати. При цьому, лідерство в регіоні, яке раніше належало ОАЕ, перейде до Саудівської Аравії.
У принципі, ці міркування правильні, але розмови про те, що будівельна галузь Перської затоки ось-ось отримає великі державні замовлення, постійно ведуться, щонайменше, з весни 2009 року. Поки реального підтвердження ці припущення не отримали. У будь-якому випадку, нового будівельного буму на Близькому Сході в доступному для огляду майбутньому не передбачається. Тим не менш, якщо місцеві споживачі найближчим часом переконаються в тому, що ціни на довгомірний прокат, дійсно, йдуть на підвищення, вони і справді можуть відновити накопичення запасів, в тому числі за рахунок імпорту. Однак більш імовірно, що ця активізація попиту відбудеться вже на початку майбутнього року.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8252