Віктор Тихонов: Уряд працює над питаннями розвитку малих міст в Україні

Найближчим часом малі міста отримають Державну цільову програму підтримки соціально-економічного розвитку малих міст на 2011-2015 роки. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов. За його словами, метою Програми є сприяння забезпеченню розбудови інфраструктури малих міст, підвищення якості послуг, що надаються органами місцевого самоврядування таких міст.

`Для Уряду є неприйнятною та ситуація, яка сьогодні склалася із фінансуванням програм соціально-економічного і культурного розвитку територіальних громад малих міст. Наше завдання, окрім правової і фінансової підтримки, створити умови для залучення в малі міста інвестиційних ресурсів, які так чи інакше сприятимуть їхньому розвитку. А звідси – покращення життєвого середовища для населення міст`, - сказав Віктор Тихонов, коментуючи необхідність прийняття Програми.

Проект документу, як поінформував Віце-прем’єр-міністр, передбачає вирішення проблем соціально-економічного розвитку малих міст шляхом удосконалення нормативно-правової бази з питань стимулювання соціально-економічного розвитку малих міст. Програма також передбачає запровадження ефективного механізму надання державної фінансової підтримки у розробленні містобудівної та землевпорядної документації, реалізації інвестиційних проектів у сфері житлово-комунального господарства.

`Державна фінансова підтримка соціально-економічного розвитку малих міст надаватиметься як субвенція з державного бюджету бюджетам малих міст за рахунок коштів, що передбачаються в держбюджеті на соціально-економічний розвиток регіонів на умовах співфінансування з бюджетів малих міст, обсяг якого повинен становити не менше 10% субвенції`, - зазначив Віктор Тихонов. Він також уточнив, що переліки об’єктів, які потребуватимуть фінансування за рахунок субвенції, формуватимуться органами місцевого самоврядування малих міст відповідно до визначених Програмою напрямів.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми, за словами Віктора Тихонова, становить 1 млрд. 732 млн. грн., з яких з державного бюджету – 1 млрд. 575 млн. грн., за рахунок місцевих бюджетів – 157 млн. грн. – за рахунок місцевих бюджетів.

Довідково: Малими містами є міста, наявне населення яких не перевищує 50 тис. осіб. Малі міста становлять 75% загальної кількості міст, значна частина їх є адміністративними центрами районів. В Україні на 1 січня 2010 року нараховується 366 малих міст, в яких проживає 6,4 млн. осіб, що становить майже 14% населення країни (більш як 20% міського населення).

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8253