Ціни на сталь у Китаї стабільні, тому що низький попит врівноважується високою вартістю сировини

Ціни на сталь у Китаї стабільні, тому що низький попит врівноважується високою вартістю сировини

В останні кілька тижнів у ВосточнойАзіі спостерігається надлишок пропозиції сталевої продукції. Перепроізводствоплоского прокату в Кореї і Японії, слабкий попит на конструкційну сталь вбольшінстве країн регіону призвели до виникнення значних надлишків іпоніженію цін. У кінці листопада деякі корейські і японські компанііпредлагалі гарячекатані рулони по $ 580-600 за т FOB, тоді як у першій половині прошлогомесяца, коли попит на цю продукцію був набагато нижче, котирування перебували нарівні $ 620-630 за т FOB.

У цій політиці демпінгу не беруть участь тільки китайські компанії, які в останніх числах листопада, навпаки, заявили про підвищення експортних цінна гарячий прокат до $ 610-630 за т FOB.Стоімость арматури і катанки високовуглецевої досягла найвищого значення заостанні вісім місяців: ця продукція пропонується на зовнішні ринки по $ 650-660 і $ 660-690 за т FOB (дляпродукціі з мікродобавками бору). При цьому, китайських металургів, на первийвзгляд, не дуже турбує скорочення поставок. За даними статістіческіхорганов, китайський експорт гарячекатаних рулонів у жовтні склав немногімболее 200 тис. т, що майже в 7 разів менше, ніж у липні. У листопаді етотпоказатель, як очікується, зросте, але не набагато.

Відсутність інтересу до зовнішнього ринку пояснюється, перш за все, високими внутрішніми цінами. У другій половині листопада котирування на кітайскомринке стабілізувалися. Середні ціни на арматуру стабільно перевищують 4500юаней ($ 675) за т з металобази, а гарячий прокат близький до позначки 4400 юанів ($ 660) за т. У другій половині листопада провідні китайські металлургіческіекомпаніі кілька знизили відпускні ціни на довгомірний і плоский прокат, однак це свідчить, швидше, про відмову від подальших підвищень, ніж онаступленіі спаду.

Дійсно, за прогнозами китайських фахівців, внутрішні ціни настальную продукцію в найближчі два місяці, що залишилися до Нового року (3февраля), будуть відносно стабільними. На ринку створилося своеобразноеравновесіе. З одного боку, попит не дуже високий, а уряд болееозабочено фінансової стабільності та запобіганням перегріву економіки, чемускореніем економічного зростання. З іншого, складські запаси прокату постепенноуменьшаются, обсяг виплавки сталі в країні залишається досить помірним, аподорожаніе сировини підштовхує сталеву продукцію вгору.

У другій половині листопада в Китаї помітно підросли котирування як наметаллолом, так і на залізну руду. У країні останнім часом ощущаетсядефіціт брухту, через що місцевим трейдерам доводиться збільшувати об`емиімпорта дорогого американського і японського сировини. Обсяги закупівель рудитакже зросли, оскільки багато компаній створюють запаси на випадок зімніхперебоев з постачаннями. При цьому, зростання цін на спотовому ринку ЗРС буде означатьожідаемое подорожчання цього матеріалу за контрактами на перший квартал 2011 року.

У цілому прогнози китайських фахівців на майбутній рік можна назватьумеренно оптимістичними. Очікується підвищення середнього рівня цін на горячійпрокат на $ 40-55 за т, приблизно, до нинішніх $ 660 за т з металобази. Какотмечают в національній металургійної асоціації CISA, нестримне зростання в кітайскойметаллургіческой промисловості, що тривав все останнє десятиліття, нарешті, вдалося загальмувати. Як очікується, в майбутньому році сукупна мощностьотраслі з виплавки сталі збільшиться всього на 20 млн. т, до близько 720 млн. т вгод, тоді як споживання сталевої продукції додасть до 50 млн. т. Понізятсяі темпи зростання виробництва. Якщо цього року обсяг виплавки сталі в Кітаеоценівается в 625 млн. т, приблизно, на 10% більше, ніж у 2009 році, то на 2011 році прогнозується досягнення 650-660 млн. т, тобто зростання складе 4-5,6%. Безумовно, Китай залишиться одним з найбільших експортерів сталевої продукції світі, але частка сталі, що поставляється за кордон, продовжить скорочуватися.

Судячи з усього, в найближчі місяці можна не побоюватися припливу дешевогокітайского прокату на зовнішні ринки. Правда, російським і украінскімпоставщікам не варто розслаблятися, оскільки в наявності посилення конкуренції состорони Японії та Кореї.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8281