Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу повільно рухаються вгору

Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу повільно рухаються вгору

Котирування на арматуру в близькосхідних країнах повільно йдуть вгору. У грудні внутрішні ціни піднялися на $ 30-40 за т в таких країнах як Єгипет і ОАЕ, невелике підвищення було відзначено в Саудівській Аравії та країнах Леванту. Це дало можливість і постачальникам з Туреччини та СНД трохи збільшити вартість своєї продукції, хоча її конкурентноздатність на багатьох національних ринках все ще залишається недостатньо високою.

Як повідомляють трейдери, на початку грудня турецькі компанії пропонували арматуру по $ 615-630 за FOB, але ці ціни приймалися, в основному, тільки іракськими покупцями. У країнах Перської затоки і в Єгипті вартість цієї продукції не перевищувала $ 625-640 за т CFR при вельми помірному попиті. Українські експортери довели грудневі котирування до $ 600-610 за т FOB, але і їх арматуру брали не дуже охоче. Втім, як би там не було, нинішні ціни - найвищі більш ніж за півроку, в останній раз арматура на Близькому Сході коштувала стільки в першій половині травня.

По суті, нинішнє зростання цін на довгомірний прокат відбувається лише внаслідок подорожчання металобрухту і заготовок. При цьому, і сировину, і напівфабрикати в доступному для огляду майбутньому повинні зростати в ціні внаслідок обмеженості обсягу пропозиції. Різниця в ціні на заготовки і арматуру в Туреччині на початку грудня скоротилася до $ 30-35 за т, так що прокатні компанії не мають іншого вибору, крім як піднімати котирування на свою продукцію незважаючи на будь-які несприятливі обставини.

Попит на імпортну конструкційну сталь у близькосхідних країнах дещо зріс у порівнянні з практично нульовим рівнем жовтня-листопада, але в цілому залишається слабким. Обороти будівельної галузі, як правило, ще далекі від докризових показників. При цьому, більшість великих проектів фінансується державою, так що перевага віддається національним виробникам арматури. На думку експертів, пожвавлення в будівельному секторі відбудеться не раніше березня-квітня 2011 року, і тільки тоді можна буде розраховувати на серйозний інтерес до імпорту. В даний час основні потреби в арматурі задовольняються в регіоні місцевими постачальниками.

Недавнє рішення ФІФА про передачу Катару права на проведення Чемпіонату світу з футболу 2022 року, безумовно, призведе до збільшення попиту на сталеву продукцію в регіоні. Зокрема, влада Катару мають намір інвестувати $ 6 млрд. в одне тільки будівництво дев`яти стадіонів і реконструкцію ще трьох. Крім того, великі кошти будуть вкладені в інфраструктуру - будівництво аеропортів, автомобільних доріг, метро, яке до 2017 року має з`єднати всі стадіони чемпіонату. Значний імпульс до розвитку отримає і регіональний готельно-готельний комплекс. Однак, судячи з великої кількості заявлених у регіоні проектів будівництва металургійних і прокатних заводів, які тепер, напевно, отримають `зелене світло`, основні потреби `футбольних` будівництв в прокаті будуть задоволені без допомоги іноземних постачальників.

Та й зараз заготівлі стають у регіоні, мабуть, більш затребуваним товаром, ніж арматура. Вартість матеріалу з СНД і Туреччини знаходиться в інтервалі $ 605-625 за т CFR, що лише трохи поступається цінами на готовий прокат.

Судячи з усього, котирування на арматуру на Близькому Сході цієї зими будуть продовжувати повільне зростання. При збереженні навіть відносно слабкого попиту можливостей для зниження цін у споживачів в доступному для огляду майбутньому не з`явиться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8298