Азіатські виробники плоского прокату розраховують на підвищення цін у першому кварталі 2011 року

Азіатські виробники плоского прокату розраховують на підвищення цін у першому кварталі 2011 року

На тлі підйому на інших регіональних ринках Східна Азія останнім часом виглядає безнадійно відстає. Вартість сталевої продукції на Далекому Сході практично не виросла в порівнянні з початком листопада, а деяким компаніям довелося знизити котирування. Так, наприклад, на початку грудня про зменшення внутрішніх цін заявили ряд корейських і тайванських виробників плоского прокату.

Єдиним винятком з цього невтішного правила став Китай, де сталева продукція поступово піднімається в ціні. За даними Mysteel, середній рівень ринкових котирувань на гарячекатані рулони в великих містах країни перевищив 4450 юанів ($ 670) за т з металобази. У цій ситуації цілком зрозуміло небажання китайських металургів опускати експортні котирування нижче $ 620-630 за т FOB. За словами трейдерів, реальні угоди проводяться з розрахунку $ 605-620 за т FOB, але обсяги продажів досить невеликі.

У той же час, металургійні компанії з інших країн готові йти на істотно більші поступки. Так, деякі корейські експортери готові продавати гарячий прокат у В`єтнам і на Тайвань дешевше $ 600 за т CFR. У цілому вартість гарячекатаних рулонів у регіоні становить не більше $ 600-620 за т FOB, а холоднокатаних - $ 680-720 за т FOB.

Японська компанія JFE Steel, правда, вирішила перешкодити даної негативної тенденції, оголосивши про підвищення цін у першому кварталі. На внутрішньому ринку ціни на плоский прокат повинні додати 3-5 тис. ієн ($ 36-60) за т, а для експортних котирувань підйом взагалі планується на рівні понад $ 100 за т. З січня JFE Steel збирається продавати гарячекатані рулони по $ 750 за т FOB , а суднобудівну толстолістовую сталь - по $ 800 за т FOB.

За попередніми даними, ряд великих східно компаній мають намір взяти приклад з JFE Steel і також збільшити вартість своєї продукції для регіональних покупців. В якості основного обгрунтування вказується дорожнеча сировини. Так, коксівне вугілля подорожчає в січні на 8% в порівнянні з четвертим кварталом, приблизно, на стільки ж зростуть витрати азіатських металургів на залізну руду. Крім того, підвищення цін необхідно далекосхідним виробникам плоского прокату і з фінансових причин. У другому півріччі їх прибутковість значно впала, деякі компанії завершать четвертий квартал із серйозними збитками.

Щоправда, шансів на те, що металургам у січні вдасться здійснити бажаний підйом цін, не надто багато. Перш за все, в регіоні спостерігається надлишок пропозиції плоского прокату. Тільки в Кореї і на Тайвані в цьому році в лад були введені нові потужності з виробництва 6 млн. т гарячекатаних рулонів на рік. Японські лідери Nippon Steel і JFE Steel, за даними національної металургійної асоціації JISF, в останні місяці працювали з 90%-ної завантаженням, хоча попит на їх продукцію всередині країни і за кордоном, швидше, зменшувався. Як повідомляє JISF, в жовтні японський експорт сталі вперше за останні 15 місяців скоротився в порівнянні з аналогічним періодом річної давності.

Більшість покупців плоского прокату в Східній Азії не проявляють особливої активності. У В`єтнамі склади, як і раніше забиті листової сталі, до того ж, економічне становище країни цієї осені погіршився внаслідок підвищення курсу місцевої валюти по відношенню до долара, що вдарило по експортерах, і різкого звуження кредитного ринку через обмежувальних заходів уряду. В останні тижні в`єтнамські трейдери посилено намагаються реекспортувати завезений раніше гарячий прокат в сусідні країни, пропонуючи ціни близько $ 580-595 за т FOB, але поки не досягли особливих успіхів.

В інших країнах регіону споживачі поки не мають наміру розширювати складські запаси через невизначене стану місцевої промисловості. Економіка регіону гальмується внаслідок несприятливого положення США та Європи, куди надходить велика частина експортної продукції азіатських держав. Крім того, менше ніж за два місяці до Нового року за китайським календарем (3 лютого) металоспоживаючі компанії прагнуть, швидше, скорочувати резерви.

Судячи з усього, щонайменше, до середини лютого загальний рівень цін на плоский прокат в країнах Східної Азії залишиться низьким. Тільки з наближенням весни місцевим металургам, ймовірно, вдасться реалізувати заявлене на перший квартал підвищення цін, і то, швидше за все, не в повному обсязі. Хоча більш віддалені перспективи, за оцінками місцевих аналітиків, досить сприятливі, так як в 2011 році в регіоні не планується істотного введення в дію нових потужностей.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8301