Європейські металургійні компанії використовують сприятливу можливість для зростання цін

Європейські металургійні компанії використовують сприятливу можливість для зростання цін

Зростання цін на плоский прокат, який спостерігається останнім часом на всіх основних ринках, крім східноазіатського, має, за великим рахунком, одні й ті ж причини. По-перше, споживачі і дистриб`ютори, які зустрічають Новий рік з мінімальними запасами на складах, приступили до їх поповнення, укладаючи контракти на січень-лютий. По-друге, самі металурги роздувають ціни через подорожчання сировини.

Вартість металобрухту в країнах Південної Європи за останні два тижні зросла на 20-30 євро за т. Раптово настали на початку грудня холоду, ймовірно, налякали міні-заводи, що почали посилено створювати резерви брухту, а трейдери, навпаки, притримують товар, тому що зазнають сумніви з приводу його надходження в найближчому майбутньому. У січні прийде черга коксівного вугілля, який подорожчає, приблизно, на 8%, і залізної руди, для якої вже заявлена надбавка на 5-6,3% в порівнянні з четвертим кварталом 2010 року. Нинішня система квартальних контрактів на руду відверто не подобається провідним металургійним компаніям Європи, які, як правило, укладають зі своїми найбільшими клієнтами річні угоди з фіксацією цін, однак їм поки нічого протиставити залізорудним корпораціям.

У такій ситуації європейські металурги не могли не скористатися можливістю, щоб підняти котирування, компенсуючи нинішній і майбутній зростання витрат. За останні два тижні ціни на довгомірний і плоский прокат в Європі додали близько 20-30 євро за т. Вартість арматури на півдні та сході Європи, при цьому, підійшла впритул до позначки 500 євро за т EXW, а гарячекатаних рулонів - перевищила її. На січень італійські та східноєвропейські компанії пропонують гарячий прокат щодо базових цін 500-530 євро ($ 665-705) за т EXW.

При цьому, європейські металурги можуть не дуже побоюватися конкуренції з боку іноземних постачальників. Курс долара стабілізувався і поки не поспішає знову падати. Українські гарячекатані рулони з поставкою в січні пропонуються в країнах Східної Європи з 470-495 євро за т DAF з виразним тяжінням до верхньої межі інтервалу. Російські компанії котирують дану продукцію на рівні 510-520 євро за т CFR. Приблизно, на цьому ж рівні або трохи вище надходять пропозиції з боку турецьких, єгипетських, бразильських та далекосхідних постачальників. На їх фоні місцеві виробники вигідно відрізняються, перш за все, стислими термінами доставки.

Безумовно, нинішній підйом цін має короткостроковий характер. Поповнення складських запасів - операція, чітко обмежена в часі. Судячи з усього, вже в січні попит на сталеву продукцію в регіоні впаде, хоча і зараз його важко назвати вражаючим. При цьому, потужності європейських сталеливарних і прокатних заводів явно надлишкові, так що в першому кварталі в ЄС може знову виникнути надлишок пропозиції. Змінити ситуацію на краще може тільки відновлення економіки більшості країн Євросоюзу, але на це найближчим часом розраховувати важко. На загальному похмурому тлі виділяються в кращу сторону хіба що Німеччина і Польща, де йде підготовка до Євро-2012.

У той же час, деякі європейські металургійні компанії заявили, що вже повністю розпродали свою січневу продукцію, так що якийсь час ринок все-таки збереже стабільність. У минулому році європейські виробники сталі зуміли протриматися з мінімальними втратами до весни, коли ринок різко пішов на підйом. Мабуть, вони розраховують повторити цю операцію і на наступний рік, хоча умови для такого стрибка навесні 2011 року все ж видаються менш сприятливими, оскільки серйозного поліпшення обстановки так швидко ніхто не чекає.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8309