Ціни на довгомірний прокат у Китаї досягли максимального рівня з початку кризи 2008 року

Ціни на довгомірний прокат у Китаї досягли максимального рівня з початку кризи 2008 року

Підвищення цін на сталеву продукцію спостерігається в даний час по всьому світовому ринку, проте Китай і на цьому тлі зміг продемонструвати видатні результати. За даними MySteel, середній рівень ринкових цін на арматуру у великих містах країни вперше з вересня 2008 року перевищив позначку 4650 юанів ($ 700) за т з металобази. Комерційні гарячекатані рулони пропонуються китайськими трейдерами, в середньому, більш ніж по 4500 юанів ($ 677) за т.

При цьому, на подальше підвищення котирувань націлені і китайські металурги. Компанія Baosteel підняла відпускні ціни на січень на 200-300 юанів ($ 30-45) за т в порівнянні з поточним місяцем, її приклад наслідували й деякі інші виробники сталевої продукції. За даними трейдерів, у другій половині грудня готується збільшення та експортних котирувань. Зокрема, передбачається, що гарячекатані рулони подорожчають до $ 650-670 за т FOB у порівнянні з поточними $ 620-630 за т FOB, а ціни на комерційну толстолістовую сталь дійдуть до $ 680-700 за т FOB (зараз на цьому рівні знаходяться котирування китайських компаній на суднобудівний аркуш).

Оптимізм китайських металургів пояснюється кількома причинами. Перш за все, на національному ринку конструкційної сталі вперше за кілька років спостерігається цілком реальний дефіцит. Виробництво довгомірного прокату в країні в останні кілька місяців скоротилася через вживаються урядом заходів щодо скорочення споживання електроенергії в ряді галузей промисловості. Виплавка сталі в листопаді склала всього 50,2 млн. т, незначно зменшившись у порівнянні з попереднім місяцем, тоді як у квітні-травні обсяг виробництва перевершував 55 млн. т. Велика частина скорочень припала саме на підприємства, що випускають довгомірний прокат. Зараз обмеження, по більшій частині, ослаблені, але багато компаній зменшили обсяг виробництва через брак і дорожнечу металобрухту, а також високих цін на залізну руду і кокс.

У той же час, попит на арматуру в грудні виріс, оскільки дистриб`ютори і будівельні компанії приступили до формування запасів на лютий, коли в Китаї будуть святкувати Новий рік. Додатковим фактором стала відмова уряду та Народного банку Китаю від підвищення облікових ставок незважаючи на те, що рівень інфляції в країні досяг у листопаді найвищого рівня більш ніж за два роки. Очевидно, влада все ж таки не зважилися ще сильніше пригальмовувати економіку, і так знизити темпи зростання в другому півріччі.

Втім, як вважають аналітики, підйом цін на сталь у Китаї буде нетривалим. Купівельна активність має тимчасовий характер, вже в січні вона повинна зійти нанівець. Між тим, реальний рівень споживання сталевої продукції в країні залишає бажати кращого. Як вважають експерти, період стрімкого екстенсивного зростання китайської економіки залишився в минулому. За оцінками Reuters, попит на прокат з боку національної промисловості в найближчі п`ять років зросте лише на 21,3% (за весь період), а в цілому споживання в 2011 році збільшиться не більше ніж на 6%. Варто китайським металургам знову розширити завантаження потужностей (а перед Новим роком це, як очікується, будуть робити все), як на ринку стали знову виникне надлишок пропозиції.

Поки китайський експорт сталі утримується у відносно вузьких рамках. У листопаді його обсяг склав 2,91 млн. т, що всього на 1,7% перевищує показник жовтня. Китайська продукція, здебільшого, не має цінових переваг перед аналогічною продукцією конкурентів. І така ситуація збережеться на світовому ринку сталі, щонайменше, до кінця лютого.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8325