Класику світової архітектури Оскару Німейеру виповнилося 103 роки

Класику світової архітектури Оскару Німейеру виповнилося 103 роки

Всесвітньо відомий бразильський архітектор Оскар Німейер, якого називають живим класиком світової архітектури, відзначив сто третій день народження.

Святкування пройшло в середу, 15 грудня, в сусідньому з Ріо-де-Жанейро місті Нітерой. Архітектор зустрів день народження в колі сім`ї та друзів.

Крім того, на честь свого 103-річчя іменинник особисто відкрив у місті Нітерой Фонд свого імені - комплекс будівель, побудований за його власним проектом.

У Фонді, який має намір проводити широку просвітницьку роботу, будуть постійно діяти курси архітектури та гуманітарних наук.

Також у Фонді Оскара Німейера будуть представлені проекти, ескізи і макети, створені архітектором за більш ніж 70 років роботи.

Паралельно з церемонією в Нітероя інший Культурний центр Оскара Німейера, побудований за його проектом, був відкритий в містечку Авілес на півночі Іспанії.

Влада Авілес сподіваються, що Німейеровскій центр зіграє таку ж позитивну роль, яку свого часу відіграло відкриття Музею Гуггенхайма в Більбао, перетворивши цей депресивний промислове місто в культурний центр.

У свої 103 роки Оскар Німейєр продовжує активно працювати і щодня з`являється у своїй робочої студії на набережній Копакабана в Ріо-де-Жанейро. Серед його нових робіт - проект реконструкції Самбадрому в центрі Ріо. Проспект з трибунами, де під час карнавалу проходять змагання шкіл самби, був побудований в 1984 році, але тільки в 2011 році він буде приведений у відповідність з оригінальним проектом Німейера.

У роботі у архітектора - ще 15 проектів, серед яких будівлі муніципалітету провінційного бразильського міста Посус-ді-Калдас, університет, церква, а також музей ще однієї бразильської легенди - футболіста Пеле, який буде побудований за проектом Німейера на батьківщині спортсмена, в місті Сантус на узбережжі штату Сан-Паулу.

Німейер - живий класик світової архітектури. Він працював з Ле Корбюзье, був співавтором проекту штаб-квартири ООН в Нью-Йорку. На початку 1960-х років Німейєр разом з урбаністом Лусіу Коста, який відповідав за містобудівний проект, побудував `місто майбутнього` - нову столицю своєї країни Бразиліа, згодом внесену до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Напередодні 100-річного ювілею в грудні 2007 року Німейєр був нагороджений російським орденом Дружби.

http://korrespondent.net/
Ідентифікатор: 8324