На світовому ринку продовжується зростання цін на заготовки

На світовому ринку продовжується зростання цін на заготовки

Перед настанням святкової паузи експортерам заготовок з країн СНД вдалося здійснити ще одне підвищення цін. Січневі котирування вийшли на рівень $ 600-610 за т FOB при поставці через чорноморські та азовські порти, а на Каспії ціни у деяких виробників перевищили $ 620 за т FOB. Деякі компанії вже повністю розпродали продукцію на січень і почали готувати лютневі пропозиції. При цьому, за деякими даними, лютневі котирування можуть вийти на позначку $ 650 за т FOB.

Загальна ситуація на ринку як і раніше складається на користь металургів. Обсяг пропозиції напівфабрикатів залишається обмеженим, причому, істотного розширення в найближчі місяці не передбачається. У той же час, прокатні компанії Східного Середземномор`я, Ірану, країн Північної Африки і Перської затоки зацікавлені в поповненні запасу напівфабрикатів. На регіональному ринку довгомірного прокату, мабуть, склалися очікування зростання цін у першому кварталі 2011 року, так що прокатники, які самі планують збільшення вартості своєї продукції, не економлять на заготовках.

З великих покупців поза ринком поки що лише Туреччина. У другій половині грудня місцеві компанії воліли купувати напівфабрикати національного виробництва, вартість яких зазвичай перебувала в інтервалі $ 610-620 за т EXW. Експортні котирування турецьких компаній, як правило, також відповідає приблизно $ 615 за т FOB.

Найсильніший вплив на заготовки на Близькому Сході продовжує надавати металобрухт. В останні два тижні його вартість додала близько 10%. Минулого тижня повідомлялося, зокрема, про поставки американського матеріалу HMS № 1 & 2 в Туреччину по $ 460 за т CFR, а російського А3 - більш ніж по $ 470 за т CFR. На думку багатьох фахівців, на початку 2011 року брухт дійде і до $ 500 за т CFR, що створить сприятливий грунт для подальшого підйому цін на заготовки.

У Південно-Східній Азії напівфабрикати також досягли максимального рівня більш ніж за півроку. Котирування на дану продукцію вийшли на рівень $ 600-630 за т CFR, при цьому, обсяг пропозиції помітно скоротився. За словами трейдерів, через дорожнечу металобрухту деяким компаніям довелося піти з регіонального ринку напівфабрикатів. Зокрема, на Тайвані внутрішні ціни на заготовки минулого тижня перевищили $ 640 за т EXW.

У цілому попит на напівфабрикати в Азії, на відміну від Близького Сходу, залишається слабким. В`єтнамські прокатники ще не вичерпали старих запасів, а багатьох інших споживачів стримують низькі ціни на арматуру. У деяких країнах регіону різниця між імпортними котируваннями на заготовки і готовий прокат складає менше $ 30 за т. Проте, постачальники не хочуть йти на поступки. По загальній думці, у найближчому майбутньому арматура в Східній Азії повинна піти на підйом, так що нинішні котирування на напівфабрикати цілком виправдані.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8359