У листопаді виплавка сталі в світі знову скоротилася

У листопаді виплавка сталі в світі знову скоротилася

За даними World Steel Association (WSA), після жовтневого стрибка виробництво сталі в світі знову пішло вниз. У листопаді обсяг виплавки в 66 країнах, які подають свої дані в WSA, склав 114,1 млн. т, що на 2,8% менше, ніж у попередньому місяці. Випуск, при цьому, зменшили практично всі провідні виробники сталі, включаючи Китай. У несприятливій обстановці, що складалася на світовому ринку протягом більшої частини четвертого кварталу, металурги воліли повернутися до колишньої обмежувальної політики.

Тим не менше, в порівнянні з показниками річної давності виплавка сталі в листопаді 2010 року додала близько 5,1%. Загалом упродовж усього 2010 року в жодному місяця виробництво сталі не було менше, ніж в аналогічний період роком раніше. Всього за 11 місяців світові металургійні компанії, за даними WSA, видали 1278,6 млн. т сталі, перевищивши рівень січня-листопада 2009 року на 17,5%. При цьому, якщо в Китаї за цей період було зареєстровано зростання на 10,8% (до 575,0 млн. т), то в країнах `решти світу` - на 23,6%.

Все більш значним стає і перевищення над показниками 2008 року. Два роки тому криза досягла свого піку. Виплавка сталі в листопаді 2010 року було на 31,9% більше, ніж у той же період дворічної давності. За даними за 11 місяців світове виробництво сталі в 2010 році перевершило результат аналогічного періоду 2008 року на 2,7%, хоча як і раніше це зростання забезпечується за рахунок Китаю, Індії, Кореї, Туреччини і країн Близького Сходу. У той же час, виплавка сталі до ЄС в січні-листопаді 2010 року все ще була на 15,1% менше, ніж за той же період дворічної давності, у США - на 14,4%, в Японії - на 9,7% . Не повернулися на докризовий рівень і металурги з країн СНД. Молдавський металургійний завод простоював більшу частину 2010 року, в Україну відставання від 11 місяців 2008 року склало 15,2%, в Росії - 6,6%. На графік дворічної давності повернувся тільки Казахстан.

Останнім часом у світовій сталеливарної промисловості спостерігається певна стабілізація. За даними WSA, середній рівень завантаження потужностей у галузі практично не змінюється третій місяць поспіль. У листопаді цей показник склав 75,2%. При цьому, спроби вивести виробництво на більш високий рівень звичайно приводять тільки до переповнення ринку і самим негативним чином впливають на попит. Так, в листопаді і першій половині грудня найбільш складна обстановка спостерігалася в країнах Східної Азії, де корейські, японські і тайваньські компанії допустили появу на ринку надлишкових обсягів продукції. У той же час, ціни різко підскочили в США, де виробництво сталі, навпаки, безперервно скорочувалася з травня.

Китайські компанії в останні місяці також проводять обережну політику. За даними національної металургійної асоціації CISA, середньоденний обсяг виплавки стали в другому півріччі практично жодного разу не перевищував відмітки 1,70 млн. т. Завдяки цьому внутрішній ринок виглядає збалансованим, ціни в останні кілька тижнів поступово збільшуються, а складські запаси сталевої продукції у великих містах східних провінцій в середині грудня були на 30% менше, ніж у березні 2010 року.

Очевидно, і в найближчі кілька місяців у світовій металургійній галузі буде спостерігатися значна недовантаження потужностей. Темпи зростання економіки більшості країн світу в 2011 році, судячи з усього, будуть досить помірними. Так, наприклад, різні експерти прогнозують збільшення споживання сталі в Китаї в новому році не більше ніж на 5-6%. У Японії, за оцінками національної металургійної асоціації JISF, у першому кварталі 2011 року попит на сталеву продукцію буде трохи (на 0,3%) менше, ніж за той же період річної давності. У США і країнах ЄС перевищення показників річної давності, схоже, буде обчислюватися 1,5-2,5%. `Острівцями стабільності` на загальному тлі, ймовірно, будуть такі країни як Індія, Бразилія, Росія, Корея, але в цілому істотного прогресу в порівнянні з поточним рівнем не відбудеться.

За оцінками Fitch Ratings Services, у найближчі рік-півтора в світовій металургійній галузі буде спостерігатися `повільне і поступове` відновлення, яке вимагатиме від виробників сталі продовження обережної політики. У принципі, розширення попиту на сталеву продукцію дозволить металургам компенсувати за рахунок підвищення цін збільшення витрат на сировину та енергоносії, проте для цього необхідно, щоб обсяг пропозиції перебував у відповідності з реальними потребами ринку.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8365