Американці придумали будинок-оазис

Американці придумали будинок-оазис

Будинок з природною системою кондиціонування повітря за допомогою води підійде для життя в жаркому і сухому кліматі. Однак можливість масової реалізації цього проекту, а також його економічність, поки не очевидна.

Проект так званого `гідро-будинку` придуманий співробітниками американської архітектурної студією Rael San Fratello Architects. Він являє собою одноповерхову конструкцію у формі літери `V`, у внутрішньому дворі якій розташований такий же v-образний водойму. Ще один штучний ставок, де скупчується дощова вода, знаходиться на даху. Завдяки системі циркуляції води і повітря, цих двох водойм достатньо для підтримки комфортної температури в будинку.


Охолоджування відбувається за рахунок проникнення води з верхньої водойми в пористі водоутримуючі стіни, які обдуваються гарячими вітрами пустелі. `Насичені` водою стіни охолоджують повітря у внутрішніх приміщеннях будинку. У той же час, випаровування води нижнього ставка дозволяє охолодити повітря всередині двору. Піднімається нагору гаряче повітря тим часом `йде` через спеціальні люки з підвітряного боку будівлі, повідомляє портал Inhabitat.

Спеціальне покриття білого кольору на стінах знижує поглинання тепла. Зверху на стінах встановлюються скриньки для рослин, які створюють додаткову тінь для даху. Двері і вікна розташовані так, щоб зробити наскрізну вентиляцію максимально ефективною.

Відомо, що в пустелі дуже велика різниця денних і нічних температур. Як удень вода в стінах сприяє зниженню температури в будинку, так вночі, нагріта за день вода верхнього водоймища проникає в стіни і сприяє підтримці комфортної температури усередині.

В одному крилі v-образного будинку розташовується вітальня і їдальня, в іншому - спальні і ванні кімнати. З кожної кімнати передбачений вихід в двір через тоновані скляні двері.

Доцільність будівництва такого будинку не цілком очевидна, незважаючи на ефективну систему кондиціонування. Оскільки важко оцінити, як великий витрата дефіцитної для пустелі води.

http://prian.ru/
Ідентифікатор: 8380