Постачальники плоского прокату на Близькому Сході піднімають ціни на перший квартал

Постачальники плоского прокату на Близькому Сході піднімають ціни на перший квартал

В кінці року попит на листову сталь у більшості близькосхідних країн вийшов на досить високий рівень. Багато компаній перед початком святкової паузи приступили до поповнення запасів, до того ж, до споживачів прийшло розуміння того, що в недалекому майбутньому ціни будуть підніматися, а значить, треба поквапитися з новими закупівлями.

Більшість російських і українських експортерів листової сталі до кінця грудня повністю розпродали свою січневу продукцію. При цьому, лише деякі виробники виходять з пропозиціями на лютий: інші вважають за краще вичікувати у розрахунку на подальше зростання. Втім, і нинішні котирування перевищують рівень початку місяця не менше ніж на $ 30-40 за т.

Українські компанії пропонують гарячекатані рулони по $ 610-630 за т FOB. У середині місяця на ринку була представлена і менш дорога продукція ММК ім.Ілліча й `Запоріжсталі` по $ 600-610 за т FOB, але зараз обидва комбінату розпродали надлишки і виставляють більш високі котирування для покупців з країн Близького Сходу та Північної Африки. Російський гарячий прокат досягає $ 650 за т FOB з постачанням в лютому. Підвищений попит спостерігається на регіональному ринку товстолистової сталі. Найменш високі ціни - близько $ 620-630 за т FOB - пропонує, як завжди, `Донецьксталь`, але у інших українських та російських експортерів котирування вийшли на рівень $ 650-680 за т FOB.

Після тривалої перерви інтерес до імпорту починають проявляти турецькі компанії. Місцеві виробники Erdemir і Colakoglu накрутили ціни на гарячий прокат до $ 720-730 за т EXW (без ПДВ), при цьому, Erdemir, будучи вже повністю забезпеченим замовленнями на два місяці вперед, пропонує вже березневу продукцію. Для турецьких трубників більш привабливим вже виглядає український гарячий прокат, оподатковуваний 5%-вим митом.

Турецька економіка остаточно оговталася від кризи. За підсумками перших трьох кварталів 2010 року зростання ВВП склало 8,9% в порівнянні з аналогічним періодом річної давності. До кінця листопада обсяг доходів від експорту зрівнявся з показником усього 2009 року. Одним з лідерів національної економіки є автомобілебудування. За попередніми даними, в 2010 році в країні буде вироблено рекордну кількість легкових і комерційних автомобілів.

У Перській затоці постачальникам з СНД доводиться конкурувати з китайськими, корейськими та японськими компаніями, які до недавнього часу пропонували гарячекатані рулони по низьким цінам - близько $ 630-640 за т CFR. Проте в другій половині грудня азіатські металурги збільшили котирування до близько $ 700 за т CFR. Це практично відповідає рівню нових пропозицій з боку російських компаній.

За оцінками трейдерів, попит на плоский прокат в країнах Близького Сходу та Північної Африки залишиться активним протягом перших тижнів Нового року. Більш того, передбачається, що ті покупці, які зараз утримуються від значних закупівель, у січні вийдуть на ринок. Попит і пропозиція в регіоні, при цьому, виглядають достатньо збалансованими, надлишки можуть з`явитися тільки у східно-азіатських компаній, але внаслідок збільшення витрат з початку січня вони, очевидно, не стануть удаватися до демпінгу. Таким чином, у постачальників плоского прокату на Близький Схід є всі шанси продовжити підйом цін у січні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8378