Експерт: У 2011 нерухомість буде дешевшати

Експерт: У 2011 нерухомість буде дешевшати

У 2011-му році є підстави прогнозувати подальше зниження реальних цін на квартири. Вартість будинків у передмісті вже досягла позначки своєю собівартістю, сильного зниження тут більше не буде. Про це кореспонденту BIZ.liga.net заявив аналітик Союзу фахівців з нерухомості (ССНУ) Всеволод Жоголєв.


За його словами, розраховувати на активізацію первинного ринку в 2011-му році не варто. Зусилля будівельників будуть концентруватися на завершенні раніше початих будівництв, ринок земель житлової та офісної забудови буде виходити із стагнації останнім - кількість не освоєних ділянок явно перевищує наш будівельний потенціал.


`Поліпшення умов іпотечного кредитування приведе до поступового зростання ліквідності ринку нерухомості. Збільшення ліквідності має стати першим сигналом до реального розвороту тренда, але очікувати цього можна не раніше другої половини 2011 року`, - говорить В. Жоголєв.


Аналітик нагадав, що в 2010-му році житлова нерухомість Києва подешевшала на -6,07%. Почавши рік з незначного зростання цін, нерухомість дорожчала аж до квітня (близько +1%). На початку літа спостерігалася корекція - ціни знизилися на -1,8%. Однак до кінця літа ціни знову вросли до рівнів початку року. Основний ціновий `зсув` проявився восени - за чотири останні місяці 2010-го року житлова нерухомість подешевшала на -6,3%.


За даними ССНУ, на 1 січня 2011 середня вартість 1 кв.м житла у Києві становила $ 1841,98. Для порівняння нагадаємо, що ціновий кризовий мінімум, який спостерігався в квітні 2009-го року, становив $ 1823,61 / кв.м.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8399