Європейські виробники плоского прокату анонсують підйом цін на другий квартал

Європейські виробники плоского прокату анонсують підйом цін на другий квартал

Європейський ринок листової сталі до грудня перебував у відносно пасивному стані, однак поповнення запасів місцевими споживачами та дистрибуторами, розпочате в кінці року, дозволило металургійним компаніям з Євросоюзу приступити до підвищення цін. При цьому, на їх користь спрацювали також сприятливий курс євро по відношенню до долара і відсутність серйозної конкуренції з боку постачальників з СНД внаслідок вичерпання ними експортних квот.

У січні, повернувшись з канікул, європейські компанії продовжили закуповувати сталеву продукцію. Внаслідок обмеженого обсягу пропозиції деякі виробники, при цьому, вже повністю закрили портфелі замовлень до кінця першого кварталу, а деякі з них почали продаж на квітень. У цілому вартість листової продукції в ЄС у першому кварталі не надто висока. У середині січня вартість гарячекатаних рулонів на спотовому ринку, як правило, перебувала в інтервалі 550-560 євро ($ 715-728) за т EXW, тоді як імпорт з Росії, Китаю і Туреччини котирувався на рівні 560-590 євро за т CFR. Однак на другий квартал виробники готують масштабне підвищення.

Скромніше всіх поки веде себе німецька Thyssen Krupp, яка оголосила про подорожчання своєї продукції на 20-30 євро за т. В той же час, Arcelor Mittal, німецька Salzgitter, італійська Marcegaglia анонсували підйом цін на 80-100 євро за т, до 620-650 євро за т EXW. Східноєвропейські компанії в останні дні також збільшили вартість своєї продукції. У них базові ціни на гарячий прокат досягли 580-590 євро за т EXW, а на холодний - 630-670 євро за т EXW. Дуже різко підскочили котирування на толстолістовую сталь, яка в першій половині січня подорожчала на спотовому ринку Південної Європи на 30 євро за т в порівнянні з кінцем минулого року - до 630-640 євро за т, а в Німеччині - до більше 660 євро за т EXW . Зараз деякі компанії планують довести котирування на комерційний товстий лист до більше 700 євро за т EXW за квітневими поставкам.

Але амбітні плани європейських металургів можуть, втім, і не втілитися в життя. Збільшення попиту, що спостерігається в останні кілька тижнів, явно має тимчасовий характер. За даними ряду джерел, більша частина закупівель плоского прокату в Європі припадає на дистриб`юторів, у той час як кінцеві споживачі не проявляють особливої активності. Фінансове становище багатьох європейських країн дуже складна, в розряд проблемних нещодавно потрапила, зокрема, і така традиційно благополучна країна як Бельгія. За прогнозами експертів, економічне зростання в ЄС цього року навряд чи перевищить 2%, а необхідність екстреного скорочення бюджетних дефіцитів призведе до подальшого зниження обсягу державного фінансування інвестиційних програм.

При цьому, ряд європейських компаній, натхнені активізацією покупців, вирішили відійти від колишньої політики обмеження обсягу пропозиції. Зокрема, Arcelor Mittal та італійська Ilva заявили про повернення в лад деяких потужностей. Якщо дистрибутори, як очікується, скоро підуть з ринку, а кінцеві споживачі не прийдуть їм на зміну, в Європі знову може виникнути надлишок пропозиції сталевої продукції.

Нарешті, курс євро, відштовхнувшись на початку січня від дна, знову пішов вгору, перевищивши позначку $ 1,34 за 1 євро. Це означає, що європейські компанії тепер пропонують гарячекатані рулони, як мінімум, по $ 750 (560 євро) за т EXW, тоді як російська, українська та китайська продукція, як правило, не перевищує $ 740-750 євро за т CFR / DAF.

Втім, на думку більшості експертів, цінова тенденція на європейському ринку плоского прокату в цьому році буде все ж спрямована вгору. Металурги обгрунтовують свої дії, перш за все, збільшенням витрат на сировину - залізну руду, коксівне вугілля, металобрухт, - енергоносії, виконання природоохоронних вимог. Тим не менш, все це аж ніяк не означає, що зростання цін на сталь буде безперервним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8432