Підвищення цін на довгомірний прокат на Близькому Сході призупинилося, але постачальники сподіваються на швидке відновлення зростання

Підвищення цін на довгомірний прокат на Близькому Сході призупинилося, але постачальники сподіваються на швидке відновлення зростання

Зниження котирувань на металобрухт, викликане відходом турецьких покупців з ринку в середині січня, спричинило за собою негайне спад на близькосхідному ринку довгомірного прокату. Споживачі в Іраку, країнах Леванту і Перської затоки, на початку місяця купували в чималих обсягах дорожчає турецьку арматуру, моментально припинили закупівлі, змусивши постачальників піти назад. За тиждень рівень цін на готовий прокат знизився, приблизно, на $ 20 за т, до $ 690-705 за т FOB Туреччина. Котирування упевнено сягають $ 700 за т FOB тільки при поставках до США, де з-за потужного підйому на внутрішньому ринку місцеві компанії проявляють все більший інтерес до імпортного довгомірного прокату незважаючи на тривалі терміни доставки.

Зменшилася і вартість продукції, що експортується з країн СНД. Арматура українського та російського виробництва зупинилася на позначці $ 670-680 за т FOB, а виробники заготовок, в першій половині січня розраховували довести ціни до $ 660-680 за т FOB, були змушені відступити до $ 640-650 за т FOB. Попит на напівфабрикати також помітно знизився, оскільки близькосхідні прокатники вважають нинішні котирування занадто високими. Так, наприклад, в ОАЕ українська заготівка досягала в середині січня $ 710-715 за т CFR, тоді як продажі арматури здійснюються місцевими компаніями по $ 735-750 за т EXW.

Судячи з усього, спад активності на регіональному ринку довгомірного прокату триватиме, як мінімум, до середини лютого. Закупивши пристойні обсяги продукції на початку поточного місяця, близькосхідні дистриб`ютори поповнили свої запаси. Деякі компанії заявляють, що мають достатньо матеріалу до кінця березня. Будівельна галузь знаходиться в жвавому стані поки що лише в Туреччині, де внутрішні ціни на арматури і раніше досягають $ 710 за т EXW і більше (без ПДВ). У той же час, в країнах Перської затоки будівельники ведуть себе обережно, очікуючи офіційних повідомлень про відкриття фінансування для нових проектів в лютому.

Втім, для істотного зниження цін на арматуру та заготівлі на Близькому Сході немає ніяких підстав. Металобрухт, вартість якого багато в чому визначає котирування турецьких заводів на арматуру, залишається дефіцитним і дорогим сировиною. Звичайно, у першій половині січня металурги встигли запастися цим матеріалом, але навряд чи наявних резервів вистачить до початку сезонного спаду в кінці березня. Мабуть, через три-п`ять тижнів на регіональному ринку металобрухту відбудеться ще один стрибок цін, який потягне вгору і арматуру.

Поки турецькі компанії перечікують несприятливий період, поставляючи свою продукцію на внутрішній ринок, а також у США і країни Східної Азії, де арматура останнім часом почала рости в ціні і вже досягла $ 750 за т CFR. Обсяг пропозиції для країн Близького Сходу обмежений, так що у постачальників немає необхідності вдаватися до демпінгу.

Нарешті, навесні цього року є певні підстави розраховувати на відновлення зростання в будівельній галузі близькосхідних країн. Ціни на нафту відчутно піднялися в порівнянні з минулим роком і, на думку більшості експертів, в поточному році будуть йти вгору, хоча й повільно, але аж ніяк не знижуватися. У зв`язку з цим можна очікувати, що уряду `нафтових монархій` після більш ніж дворічної паузи знову почнуть інвестувати значні кошти в будівництво нових доріг, аеропортів, у житловий сектор і соціальні об`єкти. Безумовно, внаслідок розширення обсягів внутрішнього виробництва прокату попит на імпортну продукцію буде відносно скромним, зате країни регіону, як очікується, будуть розширювати закупівлі напівфабрикатів.

Нинішній стан ринку можна назвати, скоріше, стагнацією, ніж спадом. Треба тільки дочекатися нового зростання.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8442