Нова система законодавства в містобудівній сфері створить привабливий інвестиційний клімат в Україні
Фото УНІАН

Нова система законодавства в містобудівній сфері створить привабливий інвестиційний клімат в Україні

Законом України `Про регулювання містобудівної діяльності` закладено основи запровадження в Україні саморегулюючих організацій у сфері архітектурної діяльності. Про це в інтерв’ю одному з українських видань заявив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов. В цьому питанні, за його словами, використовувався досвід європейських держав.

`Країни Європи та й деякі держави близького зарубіжжя вже давно застосовують механізми саморегулювання у будівництві. Так, у Великобританії – це Асоціація підрядників опалення та вентиляції, в Австрії – Палати цивільних техніків, у Німеччині – Палати архітекторів та інженерів. У Росії зареєстровано понад 400 саморегулюючих організацій, зайнятих в будівництві, проектуванні та інженерних вишукуваннях`, - зауважив Віктор Тихонов.

В основному, за словами урядовця, вивчався досвід Російської Федерації, Білорусі, Грузії, Литви та Естонії, який був застосований при розробленні розділів щодо експертизи проектів будівництва, запровадження декларативного принципу початку будівельних робіт та введення об’єкта в експлуатацію при запровадженні принципу мовчазної згоди. `У системі містобудівної (планувальної) документації, - зазначає Віктор Тихонов, - запроваджено зонування територій по аналогії з Німеччиною, скорочено перелік видів містобудівної документації для населених пунктів`.

`Міжнародний досвід враховуємо, однак в Україні формується власна система законодавства у сфері містобудування, яка буде здатна не лише забезпечити інтереси держави та громадян, але й створить привабливий інвестиційний клімат у державі`, - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8445