Американські металургійні компанії продовжують піднімати ціни на плоский прокат

Американські металургійні компанії продовжують піднімати ціни на плоский прокат

У середині січня американський ринок плоского прокату досяг відносної стабілізації після семи підвищень цін протягом двох місяців. Котирування на гарячекатані рулони встановилися на рівні близько $ 800 за коротку т ($ 882 за метричну т) EXW, а холодний прокат пропонувався заводами по $ 900-920 за коротку т ($ 992-1014) EXW. На думку багатьох аналітиків, ціни повинні були затриматися на цих відмітках до кінця березня, після чого очікувався невеликий спад, пов`язаний із здешевленням металобрухту.

Однак компанія AK Steel розсудила по-своєму. У кінці минулого тижня вона заявила про підняття спотових цін на плоский прокат ще на $ 50 за коротку т ($ 55). Через кілька днів її приклад наслідувала Severstal North America. Нові котирування виводять гарячекатані рулони на рівень понад $ 935 за метричну т, що більш ніж на 60% перевищує показники початку листопада минулого року. Відповідні цінові зміни мають відбутися в інших сегментах американського ринку плоского прокату.

За даними американських джерел, споживачі поки не прийняли восьмого за рахунком підняття цін. Угоди все ще укладаються на колишньому рівні, більш дорога продукція не користується попитом. Втім, обсяг продажів плоского прокату в США останнім часом і так пішов на зниження. Більшість дистриб`юторів створили достатні запаси продукції, щоб протриматися до квітня, і не поспішають з новими закупівлями. Судячи з усього, вони явно розраховують, що з настанням весни і поліпшенням ситуації з постачаннями металобрухту вартість сталевої продукції піде вниз.

У цілому ситуація на американському ринку сталі виглядає досить суперечливою. З одного боку, металурги налаштовані оптимістично. Зокрема, компанії US Steel і AK Steel, що завершили четвертий квартал минулого року зі збитками, чекають протягом першого кварталу 2011 року повернення до прибутковості. Обидві корпорації заявляють, що забезпечені замовленнями до кінця березня включно, і відзначають стійке збільшення попиту на сталеву продукцію з боку кінцевих споживачів, особливо, у секторах автомобіле-і машинобудування. При цьому, зростання реального споживання сталевої продукції прогнозується якраз в березні-квітні.

US Steel повідомляє, що у зв`язку з активізацією ринку повертає до ладу всі свої виробничі потужності, за винятком заводу в Гамільтоні (Канада), де триває конфлікт з робітниками, яких підтримують влади країни. Про намір відновити виплавку сталі на простоюють в даний час підприємствах говорила і Severstal North America. У цілому, за оцінками аналітиків, середній рівень завантаження виробничих потужностей в металургійній промисловості США досягне цього року 76% проти 70-72% протягом більшої частини минулого року.

Досить оптимістичну картину стану американської економіки малює і Федеральна резервна система США. За попередніми даними, темпи зростання ВВП у четвертому кварталі 2010 року склали близько 3,5%, хоча деякі побоювання, як і раніше викликає ринок праці. Рівень безробіття в країні все ще досить високий (9,4%), що робить негативний вплив на споживчий сектор. Як відзначають аналітики, в даний час спостерігається збільшення попиту, перш за все, на промислове устаткування.

Однак все це - тільки одна сторона медалі. Американські дистрибутори вважають невиправдано завищеними і нинішні ціни на сталеву продукцію. Багато хто з них останнім часом пішли з ринку в розрахунку на прийдешнє зниження котирувань. На думку аналітиків UBS Investment Research, у другому кварталі здешевлення металобрухту і надлишок пропозиції змусять металургів скинути ціни на плоский прокат, щонайменше, на $ 100 за коротку т. Крім того, у квітні на американський ринок почне надходити більш дешева імпортна продукція, контракти на поставку якої були укладені в грудні-січні.

Подібні прогнози призвели до зниження інтересу американських компаній до імпорту. Якщо на початку січня вони закуповували російський гарячий прокат по $ 730-770 за т CFR з поставкою в кінці березня - квітні, китайську і індійську оцинковану сталь, то в другій половині місяця їх інтерес дещо знизився. Безумовно, імпорт сталі у США зріс. У порівнянні з 2009 роком він збільшився торік на 47,2%, до 21,65 млн. т, однак подальше розширення буде проблематичним. Як вважають американські фахівці, найбільш перспективними позиціями в першій половині поточного року будуть холоднокатані рулони і труби.

За словами Джона Сурми, генерального директора US Steel, ринкові процеси в Європі та США подібні. Якщо він має рацію, то і в Євросоюзі чергове підвищення цін, оголошене в другій половині січня місцевими металургійними компаніями, має завершитися спадом ближче до кінця поточного кварталу.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8459