Напередодні Нового року за китайським календарем внутрішні ціни на сталеву продукцію в Китаї досягли найвищого рівня

Напередодні Нового року за китайським календарем внутрішні ціни на сталеву продукцію в Китаї досягли найвищого рівня

До кінця останнього тижня перед початком новорічних свят (офіційними вихідними є в країні дні з 2 по 8 лютого) ціни на сталеву продукцію в Китаї досягли максимального рівня з кінця вересня 2008 року. За даними MySteel, середня вартість комерційних гарячекатаних рулонів у великих містах сходу країни впритул підійшла до межі 4900 юанів ($ 745) за т з металобази, а арматура HRB335 середніх розмірів перевищила позначку 4850 юанів ($ 737) за т.

При цьому, більшість місцевих фахівців очікують продовження зростання і після свят. За даними національної металургійної асоціації CISA, за останні два тижні про підвищення відпускних цін на довгомірний і плоский прокат оголосили понад 30 великих і середніх компаній. Росли перед святами і експортні котирування. В кінці січня китайські компанії пропонували гарячекатані рулони по $ 690-710 за т FOB, а комерційну толстолістовую сталь - по $ 720-730 за т FOB, однак у середині лютого постачальники планують повернутися на ринок з котируваннями на $ 30-40 за т вище.

Втім, підйом цін на сталеву продукцію, що триває в Китаї з серпня минулого року, не дуже радує місцевих виробників. За оцінками ряду експертів, китайська металургійна галузь потрапила в `зачароване коло`, вірніше, в поступово розкручуватися цінову спіраль. Вже чотири місяці в країні повільно, але безупинно дорожчає сировина - металобрухт, залізна руда, коксівне вугілля і кокс. Це змушує виробників стали збільшувати вартість своєї продукції, а це, у свою чергу, веде до подальшого зростання цін на сировину, обсяг пропозиції якого обмежений. Коло замикається. Ціни на прокат піднімаються, а металургійні компанії не отримують від цього ніякої вигоди.

Більше того, у зв`язку з розширенням обсягів виплавки сталі в країні після скасування з 1 січня більшої частини обмежень на постачання промислових підприємств електроенергією в найближчому майбутньому не виключена поява надлишку пропозиції з подальшим падінням цін. Китайські металурги традиційно покладають особливі надії на економічний підйом після новорічних свят, але в останні роки їх райдужні очікування зазвичай виявляються обдуреними.

У цілому економічна ситуація в країні не сприяє значному зростанню цін на сталеву продукцію. З одного боку, темпи зростання ВВП в минулому році склали 10,2%, тобто економіка продовжує динамічно розвиватися. На цей рік намічено різке збільшення фінансування програм житлового будівництва, прокладання залізниць і ліній метро, що повинно розширити попит на конструкційну сталь. Однак, з іншого боку, чимала частина китайського економічного зростання припадає на штучно роздмухуваний спекулятивний міхур. За останні два роки китайські банки влили в економіку $ 2,7 трлн. нових кредитів, викликав збільшення вартості всіх видів активів. Китай все більше приваблює `гарячі` гроші з усього світу. Влада країни всерйоз стурбовані тим, щоб поступово здути цей міхур, але допустивши його різкого схлопування. З цією метою, зокрема, після свят планується прийняти нові заходи для посилення фінансової політики. Так що не виключено, що ціни на сталеву продукцію в Китаї після підйому в лютому - на початку березня впадуть незважаючи на високу собівартість виробництва на китайських металургійних підприємствах.

Експертів CISA, при цьому, турбують несприятливі перспективи для китайського експорту. У минулому році його обсяг склав більше 42,4 млн. т, що на 73% перевершує показники річної давності, але майже половина поставок припала на Корею, Індію і країни АСЕАН, де дуже швидко розвивається власна металургійна промисловість. Як вважають фахівці, в цьому році китайські компанії зіткнуться з особливо жорсткою конкуренцією в Кореї, на яку в 2010-тому довелося 18% національного експорту сталі.

Втім, уряд дав зрозуміти, що не допустить демпінгу з боку китайських металургів. У середині січня повідомлялося, що влада розглядає варіант зі скасуванням часткового повернення ПДВ при експорті сталевої продукції. Однак, швидше за все, із-за високих виробничих витрат котирування на китайський прокат на світових ринках у найближчі півтора-два місяці будуть, як мінімум, не нижче, ніж у експортерів з СНД.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8471