Російські та українські виробники плоского прокату підвищують експортні котирування

Російські та українські виробники плоского прокату підвищують експортні котирування

Близькосхідний ринок плоского прокату, очевидно, пройшов крайню точку спаду в кінці квітня, коли українські компанії були готові продавати гарячекатані рулони по $ 625-635 за т FOB, а ціни на російську продукцію скоротилися до близько $ 670 за т FOB. Проте після паузи, викликаної травневими святами, ситуація в регіоні повинна дещо змінитися на краще.
Як і на регіональному ринку довгомірного прокату, активізація близькосхідного ринку листової сталі сталася внаслідок виснаження запасів у споживачів і дистриб`юторів, які протягом майже трьох місяців практичні не здійснювали угод. При цьому, виробники за цей період змогли прилаштувати значну частину продукції на зовнішніх ринках. Для турецьких компаній це були переважно країни Євросоюзу, перш за все, Італія. Російський експорт плоского прокату в березні-квітні був більш диверсифікованим. Зокрема, `Северсталь` пропонувала гарячекатані рулони в Латинську Америку та США, а Магнітогорський меткомбінат - до країн Східної Азії. У результаті на той час як близькосхідні споживачі повернулися на ринок постачальники розпродали практично всю травневу продукцію і навіть частина червневої. Обмежений обсяг пропозиції і дозволив металургам трохи збільшити котирування.
Значний стрибок цін відбувся в Туреччині. Місцеві компанії, в середині квітня вимушені скоротити вартість гарячого прокату до $ 700-730 за т EXW (без ПДВ), на початку травня підняли цей показник до близько $ 750-765 за т EXW. Російські та українські виробники мають намір вийти на ринок після свят з підвищенням на $ 10-20 за т в порівнянні з квітневими пропозиціями. Російські компанії вже довели вартість гарячекатаних рулонів до $ 690-720 за т FOB, на черзі - їхні українські колеги. Передбачається, що червневий гарячий прокат вони будуть пропонувати в Туреччину і країни Близького Сходу не менше ніж по $ 650-665 за т FOB.
Втім, реальні показники попиту в регіоні залишаються досить скромними. По-справжньому значний підйом спостерігається лише в Туреччині, де, за прогнозом національної металургійної асоціації, споживання плоского прокату в поточному році зросте на 15%. Проте в даний час турецькі компанії можуть задовольняти потреби в даній продукції своїми силами, майже без залучення імпортних поставок. У країнах Перської затоки закупівлі мають спорадичний характер, до того ж, усе більшу активність у цьому регіоні проявляють китайські компанії. На початку травня вони пропонували гарячекатані рулони з поставкою в червні-липні по $ 730-770 за т CFR. Через політичні проблем практично не виявляють ознак життя Єгипет і Сирія.
Тому можна припустити, що після успішного підвищення котирувань по червневим контрактами у виробників з країн СНД знову виникнуть проблеми з продажами на близькосхідному напрямку. Помітного пожвавлення в цьому регіоні можна буде чекати не раніше вересня, та й взагалі не факт, що воно відбудеться. Все-таки, політика на Близькому Сході дуже сильно і негативно впливає на економіку.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8876