Підвищення цін на заготовки на Близькому Сході може загальмуватися

Підвищення цін на заготовки на Близькому Сході може загальмуватися

На початку травня ціни на заготовки в країнах Близького Сходу продовжували підйом. Більшість постачальників у СНД і Туреччини навмисно обмежували обсяги пропозиції, щоб стимулювати подальше подорожчання. Зокрема, українські та російські компанії заявляли про відсутність травневої продукції, але не квапилися з пропозиціями на червень.
У період травневих свят ініціативу взяли на себе турецькі металурги. Обгрунтовуючи свої дії збільшенням витрат на придбання металобрухту, вони довели експортні котирування до $ 640-660 за т FOB. Угоди з українськими та російськими заготовками полягали в останні дні з розрахунку $ 630-645 за т FOB, при цьому, постачальники не приховували свого наміру вивести ціни на рівень $ 640-650 за т FOB. За словами спостерігачів, перевагу на ринку в даний час мають продавці. Близькосхідні прокатні компанії вичерпали велику частину своїх резервів напівфабрикатів і тепер потребують їх терміновому поповненні.
Ще не сказали свого слова іранські компанії. У першій декаді травня ціни на заготовки виробництва Росії і Казахстану, як правило, не перевищували $ 610-615 за т FOB з-за слабкого попиту. Однак іранський парламент після двомісячних дискусій затвердили 11 травня державний бюджет на поточний рік (за місцевим календарем). Обсяг видатків склав, при цьому, $ 484 млрд., що на 31% перевищує показники попереднього року. Як тепер очікують аналітики, анонсовані раніше державні проекти, нарешті, отримають фінансування, а національна будівельна галузь, більше трьох місяців тримала паузу, піде на підйом.
Тим не менш, в цілому ринкову кон`юнктуру для постачальників напівфабрикати в країни Близького Сходу важко назвати сприятливою. У більшості країн регіону економіка і, зокрема, будівельний сектор знаходяться в глибокій депресії. Тому попит на конструкційну сталь і, відповідно, заготівлі в найближчі кілька місяців буде досить слабким. Внутрішні ціни на арматуру в багатьох країнах знаходяться на низькому рівні, внаслідок чого прокатники не можуть дозволити собі покупки дорогих напівфабрикатів. Зокрема, ряд компаній з Перської затоки останнім часом були змушені скоротити обсяг виробництва саме через занадто високою для нього вартості заготовок. Причому, мова тоді йшла про ціни близько $ 650-660 за т CFR.
Не виключено, що експортери, в даний час притримують червневу продукцію в очікуванні кращих цін, у результаті не зможуть потім продати її повністю. Насторожує і те, що на Близькому Сході призупинився і зростання цін на арматуру. Турецькі компанії, на початку травня підтягнувшись котирування на арматуру на рівень $ 710-720 за т CFR, зіткнулися зі зростаючим опором покупців, які почали просто ігнорувати ці пропозиції, і були змушені піти на поступки. У другій половині травня розпочата ними цінова корекція може перетворитися на повноцінний спад.
Безумовно, збереження високої вартості арматури і напівфабрикатів в регіоні можуть сприяти і зростаючі котирування на металобрухт. Однак цей ринок, схоже, вже досягла піку. Принаймні, за повідомленнями трейдерів, турецькі компанії вже практично завершили процес поповнення запасів сировини і найближчим часом припинять закупівлі. А ослаблення металобрухту відразу ж зробить негативний вплив і на вартості довгомірного прокату і напівфабрикатів.
У Східній Азії заготівлі на початку травня продовжували повільно і мляво підніматися в ціні. Котирування дійшли до близько $ 670 за т CFR. Проте продажі, як правило, йдуть дрібними партіями. Активність на регіональному ринку довгомірного прокату залишається низькою і навряд чи відновиться до осені. Практично поза грою знаходиться В`єтнам, де серйозною проблемою став надлишок пропозиції стали. За даними національної металургійної асоціації, потужності з її виплавці вже досягли 6 млн. т на рік, тоді як реальний обсяг випуску в минулому році склав всього 3,53 млн. т.
Тому очікувати більш-менш тривалого зростання цін на заготовки, мабуть, не доводиться. Судячи з усього, вже у другій половині травня попит впаде, а ціни почнуть ковзати вниз.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8882