Спад на європейському ринку сталі припинився

Спад на європейському ринку сталі припинився

Європейський ринок сталі виходить зі спаду. Перш за все, це проявляється в секторі довгомірного прокату, середня вартість якого додала за останні два тижні близько 30 євро за т. Як повідомляють металургійні компанії, споживачі, які не проявляли особливої ​​активності протягом попередніх трьох місяців, відновили закупівлі з метою поповнення витрачених складських запасів. Крім того, пожвавився попит з боку Алжиру і країн Східної Африки. Це дозволило європейським виробникам компенсувати подорожчання металобрухту на початку травня і довести внутрішні ціни на арматури до 510-520 євро за т EXW у странаж Південної Європи і до 530-550 євро за т CPT в Німеччині і Східній Європі. Експортні котирування на продукцію італійських компаній вийшли на рівень 505-515 євро за т FOB.
Зміни на краще помітні й на регіональному ринку плоского прокату. Європейські компанії зуміли зупинити падіння цін на гарячекатані рулони на рівні 550-560 євро за т EXW і, як вони заявляють, закласти основи для відновлення зростання в найближчому майбутньому. За оцінками аналітиків, металурги мають намір встановити базові ціни на гарячий прокат у третьому кварталі на позначці близько 600 євро за т EXW.
Стабілізація європейського ринку пояснюється кількома причинами. По-перше, на початку травня покращилася зовнішньоекономічна кон`юнктура. Українські та російські компанії з-за свят тимчасово призупинили продажу дешевого прокату, а на червень вони розраховують підняти ціни. Завдяки підйому на національному ринку переорієнтувалися на внутрішніх покупців турецькі виробники. Пропозиції від індійських і китайських компаній на увазі доставку не раніше липня, що не зовсім зручно для споживачів, які воліють платити трохи дорожче за місцеву продукцію, але отримати замовлення протягом 3-4 тижнів.
По-друге, на початку травня трохи знизився курс євро по відношенню до долара, чому неабияк посприяла недавня паніка на товарних біржах. Інвестори в масовому порядку ліквідували свої позиції, прагнучи зафіксувати прибуток, і вкладали кошти, що звільнилися, переважно, в доларові цінні папери, підвищуючи попит на активи в американській валюті. Конкурентоспроможність європейської сталевої продукції в результаті дещо зросла. Вартість імпортних гарячекатаних рулонів в даний час варіює в регіоні в інтервалі 510-540 євро за т CFR, що вже не набагато менше, ніж можуть запропонувати європейські виробники.
По-третє, металурги вживають заходів зі скорочення надвиробництва. Ряд компаній повідомили про намір зменшити обсяги випуску в травні-липні. При цьому, попит найближчим часом має, навпаки, додати. Багато європейських споживачі і трейдери в останні два місяці не робили значних закупівель, а тепер їм буде необхідно створити запаси на третій квартал. Більшість європейських постачальників давно розпродали травневу продукцію і укладають угоди на червень.
Нарешті, після квітневої паузи поступово збільшується реальне споживання сталевої продукції. Роль `локомотива`, як і на початку року, бере на себе Німеччина. Будівельна галузь в цій країні останнім часом знизила темпи зростання, але от у машино-та автомобілебудуванні спостерігається виражений підйом.
Правда, прогнозуючи на другу половину травня і червень підвищення цін на сталеву продукцію, європейські аналітики не спокушаються і не очікують потужного підйому. На їхню думку, зростання купівельної активності буде короткочасним і зміниться нової паузою, яка триватиме, щонайменше, до осені. Тому ціни піднімуться лише ненабагато порівняно з поточним рівнем, а найкращим із можливих сценаріїв буде нова стабілізація на досягнутих рубежах.
Основні надії європейських металургів пов`язані, таким чином, з ослабленням конкуренції з боку зарубіжних Поставшик. Вони розраховують, що котирування на український, російський, турецький і китайський прокат у травні-червні зростуть, що дозволить утримати на відносно високому рівні і вартість європейської продукції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8887